Gå till innehållet

Försäkringsbolag: Klimatkrisen kan leda till global ekonomisk kris

Översvämningar och andra extremväder är ett stort hot mot mänskligheten. Foto: DVIDSHUBFlooding in Minot [Image 4 of 13]Uploaded by xnatedawgx, CC BY 2.0, Länk

Några av världens största försäkringsbolag skriver i en rapport att de oroar sig för att den globala uppvärmningen kommer leda till ett prisfall för fastigheter som kan leda till ett större ekonomiskt kaos.

Mer specifikt tror försäkringsbolagen att allt fler extremväder med fler katastrofer kommer att tredubbla förlusterna för investeringar i fastigheter och egendom över de närmsta 30 åren.

– Om klimatförändringarna oroar de som förstår finanser och ekonomin så borde de oroa alla, sa Joanna Haigh, chef för Grantham Institute for Climate Change and the Environment, till The Star/Bloomberg.

Flera andra rapporter om det förändrade klimatets påverkan på ekonomin har släppts på sistone.
• Det stora tyska försäkringsbolaget Munich Re beräknas de klimatrelaterade förlusterna ha nått rekordnivån 140 miljarder dollar i fjol. Det är 20 miljarder dollar mer än snittet de senaste 30 åren.
• I Tyskland beräknas den omfattande torkan i somras ha lett till att den ekonomiska tillväxten minskade med två procent.
World Economic Forum har sagt att extrema väder är de största hoten mot mänskligheten.
• USAs försvarsdepartement varnade i januari för att klimatförändringarna kommer bli ett säkerhetsproblem för landet med militärbaser som hotas av översvämningar och skogsbränder.
• 415 stora investerare har krävt att bidrag till fossilindustrin stryps och att CO2-skatten tiodubblas
• I december meddelade Bank of England att de kommer tvinga banker att förbereda sig inför klimatförändringar eftersom bara ett fåtal hade gjort det.

Källa: The Star/Bloomberg

Mer att läsa