Gå till innehållet

Förgiftade havsörnar fortfarande mysterium trots ny rapport

Havsörn. Foto: Erik Hansson

Havsörn. Foto: Erik Hansson

Som vi berättat om tidigare har havsörnsägg utanför Sundsvall visat sig ha så höga halter av miljögifter att länsstyrelsen först trodde att något blivit fel. Nu är en rapport om havsörnarna klar, men mysteriet kvarstår.

I nästan hela landet går det bra för havsörnen, men i Sundsvallsområdet är de förgiftade med PCB och DDE, miljögifter som höll på att utrota arten i Sverige på 70-talet. I rapporten slås fast att gifthalterna ökar ju högre upp i näringskedjan man kommer, men varför havsörnarna just i det här området drabbas så hårt har man ännu inte klart för sig.

LÄS ÄVENHavsörnar i Bottenviken får inga ungar.

– Nej, det har vi inte riktigt, vi ska fortsätta med att undersöka fiberhaltiga sediment och fisk i de här områdena. Vi ska även sätta sändare på några örnpar för att se var de hämtar sin föda, säger Irene Hedlund på länsstyrelsen i Västernorrland till SVT Västernorrland.

LÄS ÄVEN: • Kan de höga giftnivåerna bero på havsborstmaskar?

I fiskarna i området har det inte mätts upp så mycket högre gifthalter än på andra håll längs norrlandskusten. Det ska nu göras ytterligare undersökningar för att lista ut vad det är som hänt med havsörnarna.

Källa: SVT Västernorrland

Mer att läsa