Gå till innehållet

Förgifta noshörningshorn för att stoppa tjuvjakt?

Spetsnoshörning. Foto: /WWF

Spetsnoshörning. Foto: /WWF

Vi har tidigare skrivit om att ett sätt att minska tjuvjakten på noshörningar kan vara att legalisera handeln med de åtråvärda hornen. Nu har ett hårt drabbat reservat i Sydafrika bestämt sig för att prova en annan metod – att förgifta och färga noshörningshornen. Hornen säljs nämligen i välidgt hög utsträckning till länder i Asien där noshörningshorn anses vara medicin mot allt möjligt. De som äter de förgiftade hornen kommer bli “allvarligt sjuka” enligt personal i reservatet. Dessutom kan färgen enkelt upptäckas i scanningutrustningen på flygplatser.

Bara i år har 203 noshörningar dödats illegalt i Sydafrika och när året är slut är summan troligen uppåt 1000 exemplar. Målet med att färga och förgifta hornen är att de ska bli värdelösa och inte längre ett åtråvärt byte.

Metoden får dock kritik av Tom Miliken från organisationen Traffic som menar att det är svårt att förgifta horn i enorma reservat som Krugers nationalpark med sina 20 000 kvadratkilometer vilket leder till att tjuvjägarna istället koncentreras till andra reservat. Han ifrågasätter också om tjuvjägarna har sådan hög moral att de inte kommer bleka hornen och sälja dem ändå. Bryr de sig om att konsumenter förgiftas?

Källa: The Guardian

Mer att läsa