Gå till innehållet

Förbud mot jakttroféer från nio hotade djur i New Jersey

Lejonhona i nationalreservatet Masai Mara i Kenya. Foto: Maths Nilsson http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-maths-nilsson/

Lejonhona i nationalreservatet Masai Mara i Kenya. Foto: Maths Nilsson 

När New Jersey i veckan beslutade om att förbjuda innehav och försäljning av troféer från nio utrotningshotade djur, blev staten först i USA med förbudet.

USA importerar varje år 126 000 jakttroféer och New Jersey har tidigare varit viktigt för handeln. Nu införs ett förbud mot handel med nio hotade djur från Afrika.

– Det här kommer göra New Jersey ledande i kampen mot slakten av djur för att de ska användas som prydnader och New Jersey kommer leda vägen mot att skydda hotade arter. Det krävs agerande som sänder ett tydligt budskap till troféjägare att de inte är välkomna här och att vi inte tänker tillåta dem att sälja kroppsdelar från några av de mest majestätiska djuren som finns, sa senator Raymond Lesniak.

LÄS ÄVEN: • EU föreslår hårdare straff mot tjuvjakt och illegal handel med vilda djur.

Att importera troféer från afrikansk elefant, lejon, spetsnoshörning eller trubbnoshörning, afrikansk leopard eller afrikansk buffel kan nu ge böter på mellan 40 000 och 400 000 kronor, samt ytterligare upp till 200 000 kronor i civil böter.

2014 införde New Jersey, återigen som första stat i USA, ett förbud mot försäljning av elfenben och noshörningshorn.

LÄS ÄVEN: • Frankrike förbjuder import av lejontroféer.

Källa: NJ Today

Mer att läsa