Gå till innehållet

Förbud mot drivgarnsfiske – hopp för hotade delfiner

Hectors delfin – en starkt hotad art som bara lever utanför Nya Zeeland. Foto: Dr. Mridula Srinivasan, NOAA/NMFS/OST/AMD. – NOAA Photo Library: anim1842, Public Domain, Link

Det finns troligen bara ungefär 63 exemplar kvar av mauis delfin och de lever alla längs norra Nya Zeelands västra kust. I detta område lever även hectors delfin som anses starkt hotad. De största hoten mot dem är att fastna i fiskares nät. Nu inför Nya Zeeland ett efterlängtat förbud mot drivnätsfiske i området.

Nya Zeeland ser de båda arterna som landets värdefulla arv och myndigheterna kommer noga följa hur restriktionerna följs och samtidigt planeras ett stödpaket för att hjälpa fiskerinäringen och säkra fiskarnas försörjning.

WWF i Nya Zeeland har försökt uppmana landets regering i 15 år att utöka skyddet för de hotade delfinerna och är starkt kritiska mot att det tagit sådan tid innan något hänt. De har länge identifierat drivgarnsfisket som det största hotet mot delfinerna som fastnar som bifångst i näten.

WWF vill nu se bland annat kameraövervakning på fiskefartyg, stopp för tillstånd att genomföra borrning på havsbotten och fler marina skyddsområden. Arbetet med att rädda delfinerna har bara börjat och det är i elfte timmen.

Så sent som 2014 skröt Nya Zeeland under sin förra regering om hur mycket de borrar efter olja och vilken framtidsbransch det är på sin hemsida. De öppnade också upp 3000 kvadratkilometer av delfinernas område för oljeborrning. Ett av företagen som intresserade sig för att provborra i området är norska Statoil.

Källor: TVNZ och WWF Nya Zeeland

Mer att läsa