Gå till innehållet

Förbud mot blyammunition räddar kondor

Bly

Världens population av kaliforniska kondorer var oerhört nära utrotning. 1982 återstod bara 22 individer, men tack vare stora insatser från många organisationer och eldsjälar har den mäktiga gamen till viss del återhämtat sig. En ny studie visar nu att det finns en tydlig lösning för att rädda den kaliforniska kondoren. Allt som krävs är att blyammunition förbjuds. Det är nämligen anledningen till att fågeln har svårt att klara sig i Kalifornien.

Kondorerna får i sig bly när de äter döda djur och det är en väldigt tydlig faktor. 26 procent av unga och 67 procent av vuxna kondorer mellan 1992 och 2009 dog på grund av blyförgiftning. Det är inte heller någon tvekan om att det är jägares ammunition som ligger bakom förgiftningarna, enligt forskarna. En genomgång av blodprover från 137 gamar och 27 korpar visar att de hade nästan sex gånger så höga blynivåer under jaktsäsongen jämfört med resten av året.

LÄS ÄVEN: • Oväntat tillskott till hotad population av kalifornisk kondor

Därmed finns det också en enkel lösning för att kondorerna ska återhämta sig i delstaten – jägarna behöver bara byta till annan sorts ammunition. Från och med 2019 kommer det vara förbjudet med blyammunition i Kalifornien.

LÄS ÄVEN: • Kampanjer och förbud räddar akut hotad kondor

– Om vi fixar blyproblemet kommer kondorer kunna klara sig i naturen igen utan hjälp från människor, oavsett om det är i norra Kalifornien eller i andra områden där de släpps ut, säger Kelly Sorenson, chef för Ventana Wildlife Society och expert på kondorer.

Även i Sverige är blyammunition vanligt och det orsakar bekymmer i naturen. Bara 1 av 10 jägare i landet använder blyfri ammunition och det drabbar bland annat kungsörnar som visar förhöjda blyhalter under exempelvis älgjakten. Forskare från SLU skriver i ett pressmeddelande till och med att “ett förbud mot blyammunition är troligen enda sättet att rädda örnarna”.

LÄS ÄVEN: • Ny studie: Koppling mellan blyammunition och minskande andpopulationer

SOF BirdLife Sverige vill att det ska införas ett förbud mot blyammunition. I ett blogginlägg från ifjol skrev föreningens informationsansvarige Anders Wirdheim bland annat att blyförgiftning är en av de vanligaste dödsorsakerna för både kungsörn och havsörn i Sverige.

Källor: Science Daily och American Ornithological Study

Mer att läsa