Gå till innehållet

Föräldralösa amurtigrar räddade

Amurtigrar. Foto: Tom Svensson, Nordens Ark

Amurtigrar. Foto: Tom Svensson, Nordens Ark

I förra veckan utspelade sig ett drama i den sydöstra delen av Ryssland. Först dök det upp en ung amurtigerhona i närheten av byar utanför taigan och uppgavs “skrika av smärta”. Det visade sig att hon fastnat i en fälla avsedd för mindre djur och nu inte kunde komma loss. Lokala jägare tog kontakt med polisen och skogsvakatare och efter mycket om och men lyckades tigern fångas in och fällan avlägsnas. Den unga amurtigerhonan fördes då till rehabiliteringscentret i Ussuriysk där det kunde konstateras att hon hade skadat tassen, men snart skulle kunna återvända till vildmarken igen.

Tio dagar senare upptäckte naturvårdare att ytterligare en ung amurtiger hade problem i området. Det rörde sig om en ung hane som troligen är bror till den amurtiger som fastnade i fällan veckan innan. Han försökte jaga i taigan, men var alldeles för oerfaren för att lyckas och risken var stor att han skulle dö av svält. Efter tre dagars spårande lyckades amurtigern fångas in och föras till samma rehabiliteringscenter som sin syster. Målet är att släppa ut de båda syskonen när de är redo att klara sig på egen hand.

Det anses klarlagt att modern till ungarna dött eftersom de lämnats åt sitt öde, men av vilka omständigheter är oklart. Det troliga är att tjuvjägare skjutit henne då det är något som varje år drabbar 50 av de 450 kvarvarande amurtigrarna. Det sker en stor illegal handel med tigerdelar för traditionell medicin och den sibiriska tigern hotas även av skogsskövling som påverkar dess behov av stora revir.

De ryska och kinesista myndigheterna arbetar med naturorganisationer i området för att stoppa tjuvjakten och rädda den utrotningshotade tigern. I Sverige jobbar både WWF och Nordens Ark med att rädda amurtigern och mer information om deras arbete hittas i Nordens Arks tigerblogg.

Källor: Russian Radio, Nordens Ark, Siberian Times och John Vaillant

Mer att läsa