Gå till innehållet

För första gången: Bilder på leopard som diar vilt lejon


Bilderna här ovan togs av en privatperson som bodde vid Ndutu Lodge i Tanzania.

Det är betydligt större sannolikhet att lejonet dödar leoparden, men den här femåriga lejonhonan har blivit det första vilda lejonet som tar hand om och diar en leopardunge, som uppskattas vara ungefär 3 veckor gammal. Något liknande har aldrig dokumenterats tidigare, enligt föreningen Panthera.

Lejonhonan, kallad Nosikitok, är välkänd av Panthera. Hon är försedd med sändare för att de ska få veta mer om hennes liv och förhindra konflikter med lokalbefolkningen.

Lejonhonan har själv ungar i ungefär samma ålder som leopardungen, men även om hon har fått modersinstinkter även för leoparden så tror Luke Hunter, chef för Panthera att överlevnadschanserna är små och att det skulle krävas något av ett mirakel för att det ska bli ett lyckligt slut. Ungen kommer för det första få konkurrera om föda med lejonets andra ungar och för lejonungar är överlevnadschansen bara ungefär 50 procent efter det första året. Innan dess måste leopardungen också bli välkomnad av andra lejon eftersom lejoninnan återvänder till sin flock när ungarna är 6-8 veckor gamla.

LÄS ÄVEN: • Ny stor studie: Leoparder betydligt mer hotade än man trott

– Det är väldigt osannolikt att lejoninnorna kommer acceptera den, säger Luke Hunter. Lejon har väldigt rika och komplicerade sociala relationer som känner igen individer på utseende och läten så de är bra på att urskilja deras ungar från andra. Om resten av flocken hittar ungen är det stor risk att den kommer att dödas.

Var leopardungens föräldrar finns är okänt i dagsläget, men om den mot alla odds skulle överleva tills den är 12-18 månader skulle den kunna klara sig själv. Åtminstone om den då börjar leva som en leopard.

Källor: KopeLion, Panthera och National Geographic

Mer att läsa