Gå till innehållet

Folkhälsomyndigheten: Planera städer så folk har max 300 meter till natur

Ekskog. Foto: Erik Hansson

Människor mår bra av att vistas i naturen på många sätt, men det sänker bland annat vår stressnivå. Folkhälsomyndigheten menar att städer bör planeras så att folk har max 300 meter till naturen.

Forskning har nämligen visat att 300 meter utan hinder så som trafikerade vägar är hur långt människor över lag är beredda att gå till ett grönområde för att nyttja det regelbundet. Dessutom visar forskning att närhet till natur ger större upplevd lycka, berättar Kaja Mickelsson från Folkhälsomyndigheten på Friluftskonferensen i Linköping, enligt P4 Östergötland.

LÄS ÄVEN: • ”Skogsbad” för att minska stress allt populärare i USA

När grönområden nyttjas regelbundet minskar stressnivåerna, oroskänslor, ilska och det byggs också upp en buffert inför framtida stressade situationer. Kaja Mickelsson menar också att det räcker med ganska korta vistelser i naturen för att effekterna ska bli märkbara.

LÄS ÄVEN: • Mindre stress, depression och ångest med fåglar och träd vid hemmet

Med naturen och grönområden i städer menas i det här fallet enligt Folkhälsomyndigheten “tätortsnära natur eller stråk som lämpar sig för rekreation i form av fysisk aktivitet eller vila eller både och, och som får beträdas av allmänheten”. Det gäller därmed inte villaträdgårdar, åkermark, gräsytor mellan trafikerade vägar med mera.

Källa: P4 Östergötland

Mer att läsa