Gå till innehållet

Följ i detalj en fiskgjuses flytt mot Afrika

Fiskgjuse. Foto: Erik Hansson

Fiskgjuse. Foto: Erik Hansson

Fiskgjusar är enligt Rutlands Ospreys skickliga navigatörer som med hjälp av berg, floder och andra riktmärken förfinar sin flyttning till och från Afrika varje år. De flyger så rakt mot sitt mål som de kan utan att ta några risker och ett bra exempel på det är fiskgjusen som rätt och slätt kallas 30 i Rutlands Ospreys projekt.

Denna hona är försedd med en satellitsändare som gör att hennes flygturer kan följas in i minsta detalj. Efter att ha lyckats häcka fyra år i rad blev hon i somras lämnad ensam. Hennes hane återvände inte från Afrika till området i centrala England och 30 beslöt sig därför redan i torsdags för att lämna landet. Det blev hennes nionde flytt och hon visste vid det här laget precis hur och var hon skulle flyga.

På ungefär 600-700 meters höjd rörde hon sig snabbt söderut och tog sedan höjd. Tolv timmar efter att hon lyfte var hon nästan 55 mil söderut, i Frankrike. Hennes fortsatta tur söderut kan följas i detalj via den här bloggen och det är intressant läsning för de som fascineras av fåglars flyttbeteenden. Sidan ska uppdateras fortlöpande och det går även att följa fiskgjusen 30:s äventyr via den här Google Maps-kartan.

Källa: Ospreys.org.uk

Mer att läsa