Gå till innehållet

Följ havsörnsbo i webbkamera

Havsörn. Foto: Erik Hansson

På ön Stora Karlsö utanför Gotland har det satts upp en webbkamera som följer häckande havsörnar.

– Tack vare kameran kommer både vi forskare och allmänheten att kunna följa örnarna de närmaste veckorna. Den som tittar får gärna rapportera intressanta observationer, säger Jonas Hentati-Sundberg som är forskare på SLU och projektledare för fågelforskningsprojektet Baltic Seabird på Stora Karlsö.

Havsörnar gör regelbundna besök på Stora Karlsö, som annars är mest känd för de stora kolonierna av sillgrisslor och tordmular. Under pandemiåret 2020 pausade turistverksamheten och utan besökare på ön vågade havsörnarna jaga bland sillgrisslorna. Upp till 33 havsörnar kunde ses samtidigt och sillgrisslorna fick sitt sämsta häckningsår någonsin. När nu turisterna återvänt till ön har också havsörnarna hållit sig där ifrån i större utsträckning, men ett par har inlett en häckning.

Skärmdump från webbkameran kl. 06:50 den 11 maj 2022.

Normalt sett hemlighålls häckningsplatser för örnar eftersom fåglarna är störningskänsliga, men det här boet anses ändå bli känt av turister som besöker ön och förhoppningen är att uppmärksamheten gör att besökare blir mer medvetna och undviker att störa örnarna i onödan.

• Följ örnarnas häckning via storakarlso.se/ornar

Källa: Stora Karlsö

Mer att läsa