Gå till innehållet

Flodpärlmusslorna har fått flytta hem efter lyckad räddningsinsats

Flodpärlmussla. Foto: I, Boldie, CC BY-SA 3.0.

Länsstyrelsen i Jönköping beslöt hösten 2016 att de starkt hotade flodpärlmusslorna skulle evakueras från Gnyltån i Vetlanda kommun. Det var första gången någonsin som en art flyttades från sin naturliga miljö. Nu har musslorna fått förflytta hem igen och insatsen var lyckad, skriver SVT Jönköping.

Flodpärlmusslorna i Gnyltån riskerade att dö eftersom det 2016 var alldeles för lite vatten i ån. Under vintern riskerade de då att frysa ihjäl. Därför flyttades under 2016 hela 1500 musslor till en plats med betydligt mer vatten. Flytten blev framgångsrik och när nu vattennivån höjts i Gnyltån igen har de släppts tillbaka.

 

LÄS ÄVEN: • Stort projekt ska återställa vattendrag åt fiskar och flodpärlmusslor

Jakob Bergengren, vid länsstyrelsen i Jönköping säger till SVT Jönköping att de förhoppningsvis inte behöver utföra åtgärden fler gånger, men “skulle det bli aktuellt igen har vi ett sätt som fungerar”.

LÄS ÄVEN: • 60 km vattendrag får unikt skydd i Jönköping

Flodpärlmusslorna är rödlistad som ”starkt hotad” och kan bli över 200 år gamla, men de är beroende av öring för att reproducera sig. När musslan släpper ut sina larver måste de nämligen fästa sig på gälarna hos en öring. När de sedan levt som parasiter hos öringarna ett tag blir de självständiga, men det är endast en av 100 miljoner larver som lyckas etablera sig som mussla.

Källor: SVT Jönköping och P4 Jönköping

Mer att läsa