Gå till innehållet

Flod i Colombia ges juridiska rättigheter

Floden Magdalena i Colombia. Foto: J.J.P. SantiagoOwn work, CC BY-SA 4.0, Link

Ytterligare ett av världens naturområden har getts rättigheter. Den här gången är det floden Magdalena i Colombia som en domstol anser har rätt till skydd och restaurering.

Det juridiska initiativet togs av miljöaktivisterna Andrés Felipe Rojas, Óscar Páez och Daniel Leandro Sanz efter att floden redan drabbats och fortsätter hotas av föroreningar, exploatering och annan form av miljöförstöring.

Domen förkunnade att floden har rättigheter och att berörda myndigheter nu har tre månader på sig att inrätta en kommission som ska verka för skydd av floden. Bevarandet av floden fastslogs också representerar alla medborgares rätt till vatten och en frisk miljön.

Floden i Colombia är inte enda naturområdet som getts rättigheter. Invånarna i Toledo, Ohio, har nyligen röstat igenom att ge sjön Erie rättigheter att existera och utvecklas. Det är det första ekosystemet i USA med rättigheter. Tidigare har floder, berg och skogsområden i bland annat Nya Zeeland, Colombia och Indien fått juridiska erkännanden.

Läs även:
Årets miljöhjälte: Det är ett kraftfullt system vi utmanar
Lagförslag i Filippinerna ska ge naturen rättigheter
Seger för Ecuadors urfolk – oljebolag stoppat från deras mark

Källor: Naturens Rättigheter och El Espectador

Mer att läsa