Gå till innehållet

Flera populära turiststränder stängs – naturen förstörs

Stranden Maya Bay i Thailand. Foto: Maksym KozlenkoOwn work, CC BY-SA 4.0, Link

På flera håll i världen kommer populära turiststränder stängas. Besökstrycket gör att det blir för stor nedskräpning och att korallreven förstörs.

Det gäller exempelvis turistön Boracay på Filippinerna där skräpberg och avloppsvatten som släpps ut i havet har fått  landets president att hota med att stänga ön för turism. Ön hade under 2017 hela två miljoner besökare och turismen omsatte ungefär en miljard dollar. Företagen ska kompenseras för inkomstbortfallet under stängningen som ser ut att inledas den 26 april och vara i ett halvår. 

LÄS ÄVEN: • Galapagos hotas av turism och invasiva arter

En liknande situation sker i Thailand där den berömda stranden Maya Bay ska stängas ned fyra månader om året från och med juni. Besökstrycket med uppemot 38 miljoner besökare och de högre temperaturerna i vattnet har skadat mer än 75 procent av landets korallrev.

LÄS ÄVEN: • Hawaii kan införa förbud mot att simma med delfiner

– Ekosystemen på öar är så känsliga att de helt enkelt inte kan hantera så många människor, föroreningar från båtar och strandnära hotell. Korallrev har försämrats av varmare hav och alltför mycket folk. Ibland är total avstängning enda sättet för naturen att återhämta sig, säger Thon Thamrongnawasawat, marin expert, till Thomson Reuters Foundation.

LÄS ÄVEN: • Thailands ”vackraste strand” stängd för att skyddas från turister

Det är inte första gången Thailand inför begränsningar eller förbud för turism. 2011 stängdes ett dussintal dykplatser vid korallrev och 2016 stängdes flera öar.

Även Mount Everest, Galapagosöarna, Bali i Indonesien och ön Cozumel i Mexiko är hotade av turism enligt en artikel hos BBC.

Källor: Reuters och SVT 

Mer att läsa