Gå till innehållet

Fler extrema väder att vänta när Arktis värms upp

Kalvande glaciär i Arktis. Foto: Marie Mattsson 

Extremt kallt väder är fyra gånger så vanliga när temperaturen i Arktis är ovanligt hög. Det visar en ny studie som undersökt vädret i tolv städer i USA från 1950-talet och framåt. 

Ett allt varmare Arktis sedan 90-talets början har sammanfallit med allt vanligare extrema väder i USA och Storbritannien. Medan vi i Europa upplevt en februarimånad som varit 4-6 grader kallare än normalt och USA haft två rejäla stormar med nästan 1 dm snö per timme som orsakat flera personers död och tusentals inställda flyg, har Arktis varit varmare än någonsin. Vissa områden har i vinter varit 20 grader varmare än medeltemperaturen på lång sikt.

LÄS ÄVEN: • Även konservativa tror på klimatförändringar när de drabbas av extremväder

– Kopplingen är anmärkningsvärt tydlig mellan ett varmt Arktis och kallare vinterväder längre söderut. Det är ett komplext samband – global uppvärmning bidrar till mildare temperaturer, men har också oväntade konsekvenser som denna, säger Judah Cohen, klimatolog vid Atmospheric and Environmental Research, till The Guardian.

Enligt Judah Cohen är årets vinter, när bland annat militären satts in för att rädda nödställda i Storbritannien, ett tydligt exempel på vad vi kan vänta oss när jorden blir allt varmare.

LÄS ÄVEN: • Media får underkänt i att rapportera om klimatförändringarna

Om det enbart beror på den högre temperaturen vid Arktis är ännu inte helt klarlagt. Forskarna har bara påvisat att det finns en tydlig koppling. Andra möjliga förklaringar till det extrema vädret är också att det kan bero på faktorer som en allt varmare Mexikanska golfen, enligt Richard Alley, en ledande glaciär- och klimatexpert. Även det beror dock i sin tur också på den globala uppvärmningen.

 

Källa: The Guardian

Mer att läsa