Gå till innehållet

Fjälluggle-invasionen verkar fortsätta i år

Fjälluggla. Foto: Floyd Davidson via Wikimedia Commons

Fjälluggla. Foto: Floyd Davidson via Wikimedia Commons

Efter förra årets fjälluggleboom på flera håll i världen ser det i år ut att bli ännu ett bra år för de arktiska fåglarna och de har återigen spritt sig långt söderut. Nu försöker fågelvänner lära allmänheten i syd att respektera de nya inslagen i faunan.

Årets julräkning av fåglar i Nordamerika visar att fjällugglan återigen går mot ett så bra år att den arktiska arten sökt sig söderut. När bara en femtedel av årets resultat räknats in fanns redan 303 rapporter av fjälluggla, vilket kan jämföras med 2011 då det nya rekordet blev 563 individer. I fjol slogs dock detta rekord rejält när 1117 fjällugglor räknades in. Då dök det också upp fjällugglor i Danmark, Holland, på skepp mitt ute i Atlanten och i stora antal i USA.

Det är inte klarlagt varför det är så många fjällugglor för fjärde året i rad och varför de ses på så många platser, men normalt sett lämnar de bara sina arktiska miljöer i jakt på föda.

Fjälluggla i Alaska. Foto: Tomas Lundquist

Fjälluggla i Alaska. Foto: Tomas Lundquist

Geoff LeBaron, projektledare för fågelräkningen berättar för Reuters att allmänheten älskar fjällugglorna, men att fascinationen blivit något av ett problem när amatörfotografer eller hundägare visar dåligt omdöme om naturen och skrämmer iväg ugglorna från plats till plats.

– När folk trakasserar dem, tröttar det ut fåglarna. Det kan tvinga dem att spendera mer energi och det kan bli spiken i kistan för fjällugglorna. Om de redan svälter kan det få dem att svälta ihjäl, berättar Geoff LeBaron.

I ett område i New Jersey utanför New York som fått många besök av fjällugglor fick tjänstemän i naturområdet vädja till allmänheten att hålla sig borta från sanddynerna.

– Det skedde inga arresteringar, men vi fick avvisa några personer. Alla med en mobilkamera ville komma ner för att se fjällugglorna, berättar Larry Ragonese, talesman för New Jerseys miljöskyddsdepartement.

I slutet av 2014 sågs en fjälluggla utanför Gävle och i början av hösten mötte svenska fjällvandrare den här synen. Det har också bland fågelskådare lagts fram teorier om att inflödet av bredstjärtade labbar och vittrutar i Sverige sedan i höstas kan vara ett tecken på att det varit ett bra år för gnagare norrut. Med lite tur innebär det även att fjällugglorna som håller till norr om Sverige har haft gott om föda och kanske rör sig söderut. Kom då ihåg att visa respekt för naturen och hålla ert avstånd.

Reportage om fjolårets rekord-invasion:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=hEnMnIHkQek”]

Läs mer:
Våra artiklar om fjällugglor.

Källor: The Guardian och New York Times

Mer att läsa