Gå till innehållet

Fiskguiden 2020: Fisken i haven mår allt sämre

Braxen. Foto: Nature Picture Library / Alamy

I WWFs Fiskguiden 2020 får ännu fler havslevande fiskar “rött ljus”. Det avråds från att äta dem eftersom bestånden är så illa ute. Däremot syns en viss ljusning för insjöfiskar.

– Det är glädjande att vi nu kan äta flera insjöfiskar med gott samvete. Flera arter har utvecklats åt rätt håll och en förvaltningsplan har tagits fram för Vätternfisket. Positiva förändringar är också på gång för andra sjöar, vilket vi välkomnar, om vi ska kunna äta mer lokalt fångad fisk i framtiden, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.

Vet du var och hur fisket skett?
Men för att äta fisk som får grönt ljus i guiden gäller det att ha koll på vad du köper. Du måste ofta ta reda på hur och var fisket skett. Ta lax till exempel. Om den är odlad får den gult ljus (trots den massiva kritik som riktats mot laxodlingar de senaste åren), men vildlax som fiskats med garn eller långrev i Östersjön och lax som odlas i öppna kassar i Chile får rött ljus. Den enda laxen som får grönt ljus är den som är ASC- eller KRAV-certifierad.

Om du inte har koll på om fisken du ska köpa är garnfiskad, odlad, burfiskad, flyttrålad eller fiskad med ringnot och om du inte vet var den är fångad så är det enligt Fiskguiden säkrast att köpa fisk som är ASC-, MSC- eller KRAV-märkt. Om du inte har med Fiskguiden och kan kolla upp om fisken framför dig har grönt ljus.

Sämre för havslevande fiskar
Förutom några positiva tecken för vissa insjöfiskar blir läget allt mörkare för havslevande fiskar. Torsk från Östersjön, Skagerrak och Kattegatt får nu rött ljus.
– Torsken är ett sorgebarn. Fiskestopp råder för östra Östersjön sedan juli 2019, vilket visar hur allvarligt läget är, säger Håkan Wirtén.

Det går också allt sämre för rödspätta, gråsej, kolja och tonfisk från Stilla havet.

Gult för svenska kräftor
Inför kräftsäsongen finns det tydliga rekommendationer. Turkiska, spanska och egyptiska kräftor får grönt ljus. Svenska signalkräftan får bara gult ljus och odlade sötvattenskräftor från Kina får rött ljus.

– Kraven på ett ansvarsfullt fiske ökar världen över. Handeln, inköpare och restauranger spelar en stor roll. Vi uppmanar dem att göra medvetna och mer hållbara val genom att välja bort arter med rött ljus och öka andelen med grönt ljus, säger Karin Glaumann.

I dagsläget äter svenskar cirka 14 kilo sjömat per person och år, vilket motsvarar 1-2 fiskmåltider per vecka. Lax (30 procent), räkor (26 %), sill (14 %) och torsk (11 %) står för den största delen av konsumtionen. Samtidigt är drygt 90 procent av världens kommersiella fiskbestånd fullt utnyttjade eller överfiskade.

Läs mer om Fiskguiden hos WWF

Källa: WWF

Mer att läsa