Gå till innehållet

Fisken havsnejonöga nära att utrotas i Sverige

Det verkar finnas färre än 100 lekmogna havsnejonögon kvar i Sverige. Det kan jämföras med att det hittades mellan 1 200 och 2 500 individer 2008.

Den uråldriga fisken havsnejonöga har en komplicerad livscykel. Den leker i strömmande vatten på grusbäddar i sötvatten där honan lägger flera hundra tusen ägg. Äggen täcks med grus, varefter de vuxna djuren dör. Efter 10-12 dygn kläcks äggen och de små linålarna försöker ta sig till vatten med mjukare bottnar. Där gräver de ner sig och lever på att filtrera vattnet. De växer långsamt och det tar 6-8 år innan de börjar omvandlingen till att bli vuxna nejonögon, en process som tar ca ett år. Därefter övergår havsnejonögat till att parasitera på stora fiskar.

I somras gjordes en inventering av havsnejonöga och resultatet chockerade Artdatabanken. På lite drygt en generation verkar det svenska beståndet ha minskat från mellan 1 200 och 2 500 individer till att 2019 bestå av färre än 100 lekmogna havsnejonögon.

– Vi har ju sett att det minskat, men det är bara att konstatera, vi har nog inte insett hur illa det var. Att den då är så fåtalig nu är chockartat, säger Mikael Svensson, konsulent på Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), till TT.

En av anledningarna till att havsnejonögat så snabbt minskat i antal är troligen att de som vuxna helt enkelt inte hittar tillräckligt stora byten att parasitera på. Torskarna runt Sverige har länge rapporterats bli mindre och mindre och ett havsnejonöga kan bli 70-80 cm lång.

Länsstyrelserna ska nu göra flera olika åtgärder i vattendrag där arten funnits tidigare. Dessa åtgärder kommer dessutom gynna många andra arter som lever i en liknande miljö.

Läs även:
Rekordlåga nivåer för flera fiskarter på västkusten
Stora fiskar är oerhört viktiga för fiskpopulationer

Källor: Dagens Nyheter och Livet i havet

Mer att läsa