Gå till innehållet

Fiskarna som gör vågen som skydd

Fiskstim av arten Poecilia sulphuraria. Foto: Juliane Lukas, CC BY-SA

Fiskar av arten Poecilia sulphuraria (ungefär svavelmolly på svenska) skapar vågor i vattnet för att minska risken att bli uppätna. Fenomenet påminner om när publiken gör vågen på en sportarena.

Svavelmolly är en liten sötvattensfisk som lever i svavelrika vatten i södra Mexikos djungler. Här kan det hittas flera tusen fiskar per kvadratmeter. Det är en viktig föda för många arter, som till exempel kungsfiskare, men fiskarna har hittat ett sätt att försvåra för predatorerna. Forskarna bakom den nya studien upptäckte att hundratusentals fiskar tillsammans kunde skapa svallvågor genom att röra sig unisont. Detta kan pågå i upp till två minuter med en ny våg var tredje eller fjärde sekund.

Fenomenet påminner om hur publiken reser sig runt en sportarena för att skapa “vågen”, men är i fiskarnas fall ett sätt att minska risken att bli enkla byten. Forskarna upptäckte att vågorna skapas när fåglar (eller människor) är i närheten och minskar kraftigt antalet attacker från exempelvis kungsfiskare. Dessutom försämras fåglarnas pricksäkerhet och får dem oftare att byta grenar för att försöka hitta lättare byten.

Liknande fenomen kan även se hos fåglar som flyger i flock, som därmed minskar risken att tas av exempelvis falkar.

– Vi älskar att se de här kollektiva mönstren i flockar av fåglar, fiskar och antiloper. Men man undrar ofta: “Vad är vitsen med dessa vackra mönster?”. Jag tycker att den här studien visar ganska tydligt att det minskar risen för att de här djuren ska dö, säger Jens Kraus, forskare vid Leibniz Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries, till Scientific America.

Se en film på fenomenet här (lägg märke till kungsfiskaren uppe till höger i bild):

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Källa: youtube.com

Källor: Scientific America och Current Biology

Mer att läsa