Gå till innehållet

Fiskar frodas direkt efter dammrivning

Öring. Foto (beskuret): Frank Vincentz – Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Året efter att Nianån rensats från ett småskaligt vattenkraftverk som hindrade fiskarnas vandring kunde det ses ett positivt resultat.

Det var för fem år sedan som Hudiksvalls kommun tillsammans med Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten och Sportfiskarna köpte och rev ett vattenkraftverk vid Nianån. Trots 100 år med vandringshinder i den lilla skogsån tog det inte lång tid innan fiskarna hittade till sina nya lekområden.

– Det har gått väldigt fort. Redan året efter var det mycket yngel. Öringarna gick upp här och lekte. Det fanns en spillra av öring kvar och den har nu accelererat och utvecklats så här. Det är hundratals yngel här nu, förra året fick jag fjorton yngel i en och samma håv, säger fiskevårdsarbetare Sven Åhs till SVT Gävleborg.

Ett liknande projekt sker längs Testeboån där Gävle och Ockelbo kommun vill köpa upp vattenkraftverk för att lägga ner dem.

Behovet av liknande åtgärder är stort. I fjol kom en rapport som visade att Europas vandrande fiskarter har kollapsat. På 50 år har de i snitt minskat med 93 procent. Globalt är minskningen 76 procent. Anledningen är att vi människor förstört deras livsmiljöer med dammar, vattenkraftverk och fiskat mer än bestånden tål.

Källor: SVT Gävleborg och Fiskejournalen

Mer att läsa