Gå till innehållet

Finanseliten oroas över klimatförändringar och artutrotningen

Den massiva skogsskövlingen i världen och artutrotningen som följer togs upp på World Economic Forum. Foto: Christian Pirkl – Eget arbete, CC BY-SA 4.0.

750 av världens mäktigaste företagsledare, experter och politiker har presenterat den årliga ”Global Risk Report” på World Economic Forum. I rapporten betonar finanseliten för andra året i rad att världen står inför ett allt större hot från det förändrade klimatet och en värld där resurserna håller på att ta slut. 

– Precis som under mötet 2017, var miljön det överlägset största bekymret som experterna tog upp, skriver World Economic Forum i ett pressmeddelande.

Enligt SVT Nyheters utrikeskommentator Erika Bjerström ligger rapporten till grund för hur tonen blir när 2 500 av världens mäktigaste företagsledare, experter och politiker samlas på det årliga toppmötet World Economic Forum. Tre av de största hoten anses vara extremväder, naturkatastrofer och politisk oförmåga att hantera klimatkrisen.

– Tyvärr ser vi för närvarande att regeringar och organisationer gör “för lite för sent” för betydelsefulla trender så som klimatförändringar. Det är fortfarande inte försent att skapa en mer hållbar morgondag, men vi måste agera med en starkare känsla av att det är bråttom för att undvika en potentiell systemkollaps, säger Alison Martin, gruppchef för riskbedömning vid Zurich Insurance Group.

World Economic Forums grundare Klaus Schwab menar att vi “pressat planeten till det yttersta och skadorna blir alltmer uppenbara”.

Risken för temperaturhöjningar, extremt väder, ökande koldioxidutsläpp och den pågående massutrotningen av arter hör till de frågor som oroar finanseliten mest, enligt World Economic Forums rapport. 

Källor: SVT Nyheter och WE Forum

Mer att läsa