Gå till innehållet

Filmer och fakta om havsuttrar

Den starkt hotade havsuttern lever i norra Stilla havet längs Nordamerikas kust och kan bli ungefär 1,5 meter lång. Det finns en hel del intressant fakta om detta mårddjur. Det är bland annat det enda havsdäggdjur utan fettskikt som skydd mot kyla. Istället är pälsen oerhört tät. På varje kvadratcentimeter finns lika mycket hår som en människa i snitt har på huvudet och mellan varje hårstrå finns små isolerande luftbubblor.

För det mesta äter havsuttern musslor, snäckor och sjöborrar, men den kan också äta fisk och har förmågan att kunna dricka saltvatten. Normalt sett spenderar de en timme på morgonen med att dyka efter föda och spenderar sedan mycket tid med att vila. Då lägger de sig på rygg och håller varandra i tassarna så att de bildar små flytande kolonier av sovande uttrar. En vilande koloni kan bestå av 10-100 individer, men det har upptäckts kolonier med upp till 200 tasshållande havsuttrar.

När havsuttrar föds kan de inte dyka. De flyter som en kork och modern måste därför hålla väldigt noga koll på sin unge. Ibland viras den in i sjögräs så att den inte ska flyta iväg och ibland kommer havsuttern på en annan lösning, som ni kan se i den här korta naturdokumentären.

Innehåll från extern tjänst

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: youtube.com

Innehåll från extern tjänst

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: youtube.com

Källor: IUCN och US Fish and Wildlife Service (pdf)

Alla våra naturfilmer

Mer att läsa