Gå till innehållet

Film om världsarvet Laponia inför invigningen av nytt naturum

Laponias nya naturum. Foto: Daniel Olausson

Laponias nya naturum. Foto: Daniel Olausson/Media tales

Världsarvet Laponia öppnar lördag den 27 september portarna till sitt nya naturum. Ett nytt hus har byggts, en parkering anlagts, utställningar förberetts och butik och café har inretts. Under invigningen kommer det hållas tal av politiker och ansvariga i lokala föreningar, bjudas på uppträdanden, pyssel och kunskapsstationer utomhus.

Laponia förvaltas lokalt av föreningen Laponiatjuottjudus som består av samebyarna i området, Gällivare och Jokkmokk kommuner, länsstyrelsen i Norrbotten samt Naturvårdsverket. Det beslöts nyligen att organisationen får förlängd förvaltning av världsarvet med ytterligare två år.

– Den ansvariga föreningen Laponiatjuottjudus gör ett fantastiskt arbete i att gradvis överta ansvaret för förvaltningen av detta världsarv. För att ge det stöd som behövs och att övergångsprocessen går så smidigt som möjligt, vill vi förlänga försöksperioden så att föreningen kan arbeta i full skala under tre hela år, säger miljöminister Lena Ek i ett pressmeddelande.

Laponia är ett 9400 kvadratkilometer stort område i Norrbottens län. Det utsågs till världsarv av Unesco redan 1996 och innehåller nationalparkerna Padjelanta, Sarek, Muddus och Stora Sjöfallet och naturreservaten Sjávnja och Stubbá samt områdena Tjuoldavuobme, Ráhpaäno suorgudahka (Látjávrredeltat) och Sulidälbmá.

Källor: SR Sapmi och Laponia.nu

Mer att läsa