Gå till innehållet

Fem kvadratmil gammal skog skyddas efter över 40 års kamp

Jelka-Rimakåbbå. Foto: Mats Karström

Kampen har pågått sedan 1970-talet, men nu är det avgjort. Jelka-Rimakåbbå blir skyddat som naturreservat och därmed blir hela fem kvadratmil med gammal skog och mängder av rödlistade arter fredade.

– Jag har nog inte förstått det än, men det blir lite mer verkligt nu när folk ringer och gratulerar, berättar Mats Karström när Natursidan får tag på honom.

LÄS ÄVEN: • Skogshjälten som skyddat över 100 skogar drivs av 12-åringen inom sig

Mats Karström studerar ringlav. I Jelka-Rimakåbbå hittades mer ringlav än vad som tidigare var känt i hela landet. Foto: Lars Andersson

Det har varit en lång kamp. Naturskyddsföreningen i Jokkmokk började kämpa för fjällskogen redan på 70-talet. Mats Karström kom något senare att bli en av huvudpersonerna. Årets miljöhjälte 2015 och kanske den som varit involverad i att rädda flest skogar i Sverige började sin kamp för området för 33 år sedan när han hösten 1986 var med och startade inventeringsmetoden Steget Före på Rimakåbbå. Sedan dess har turerna kring skydd varit många.

– Vi har i sista stund stoppat flera planerade avverkningar, jägarna i Porjus hoppade över älgjakten och for till skogs och letade ringlav för att skydda området och telefonkatalogen i Norrbotten fick ringlav på framsidan, minns Mats Karström.

Ett annat exempel är att de startade en insamling i Baltikum för skydd av området. Det blev en oväntad hjälp och en pik till Sverige som själva inte tycktes ha råd att spara det unika området.

Påtryckningar från många miljöorganisationer ledde till att EU tvingade Sverige att bilda Natura 2000 av området 2005.

Det har varit många besök av forskare, journalister och politiker genom åren. På bilden är Ola Jennersten från WWF och naturfilmaren Joakim Odelberg. Foto: Mats Karström

Genom åren har bland annat Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF, ArtDatabanken, Svenska Botaniska Föreningen, Fältbiologerna och samebyn stått för viktig hjälp och idag gick till slut länsstyrelsen i Norrbotten ut med nyheten att Jelka-Rimakåbbå (Jielkká-Rijmagåbbå) ska bli naturreservat.

Det beskrivs som “ett för Europa unikt område med opåverkade skogliga ekosystem” där fjällkedjan möter skogslandet i Jokkmokks kommun. Ett stort, närapå väglöst landskap med gamla barrskogar och vidsträckta myrmarker.

På frågan om vad Mats Karström ska göra nu när det här målet är uppfyllt börjar han rabbla upp ytterligare skogar som han har på gång. Han förhandlar med ett bolag om 30 områden och med andra bolag om minst lika många. Sammanlagt är det över 60 skogar som han har kvar att kämpa för.

– Jag jobbar bara halvtid nu för att hinna med att arbeta med skogarna, men 2022 vill jag vara i mål med alla. Och nästa år hoppas jag få tid att fira att Jelka-Rimakåbbå äntligen är ett naturreservat, säger Mats Karström.

Mer att läsa