Gå till innehållet

Harge Uddar – pärlan vid Vättern

En man som ser ut över solnegången. Foto: Robin Eriksson

En man som ser ut över solnegången. Foto: Robin Eriksson

sommarföljetongen Favoritplatser berättar olika personer om platser i naturen som betyder något lite extra.

Här berättar naturfotografen Robin Eriksson om Harge Uddar naturreservat vid Vättern.

“Det finns oändligt med vackra platser att besöka i Sverige med varierande natur av alla de slag. Men ett av mina favoritställen är Harge Uddar naturreservat vid Vättern.

Rofyllt landskap vid Vättern i Närke. Foto: Robin Eriksson

Rofyllt landskap vid Vättern i Närke. Foto: Robin Eriksson

Jag har endast 40 minuters bilfärd till reservatet, så det blir minst ett par besök i månaden. Eftersom ett av mina huvudområden är landskapsfotografering så är Harge Uddar perfekt. När man går på stigen genom skogen och kommer fram till vattnet får man en känsla av att man befinner sig vid havet. Spetsiga, mjuka och branta klippor gör det roligt att hitta en bra komposition i bilden. Vättern är känd för att kunna blåsa upp till storm på nolltid och en blåsig dag kan man få väldigt effektfulla bilder när kraftiga vågor sveper in över klipporna.

Även om man inte är intresserad av fotografering så är reservatet väldigt vacker att vandra i. Ibland brukar jag gå upp på en av de högre klipporna och bara njuta av kvällssolen och utsikten. Längs med leden finns ett par fina grillplatser där man kan umgås och uppleva naturen in på småtimmarna.

Råbock i närbild. Foto: Robin Eriksson

Råbock i närbild. Foto: Robin Eriksson

Är man fågelintresserad finns det gott om sjöfåglar på våren som passerar förbi. Ejder, sjöorre och svärta är några av de fågelarter man kan se. På kvällarna när jag har fotograferat landskapsbilder i solnedgången och är på väg tillbaka till bilen brukar kattugglan höras på nära håll. Det finns ett stort antal rådjur som rör sig intill reservatet, bäst är att ha kameran redo i bilen. Eftersom det rör sig mycket folk i området så verkar de vant sig vid människor och man kan få riktiga närbilder.

Isen rör sig i Vätterns kraftiga vågor. Foto: Robin Eriksson

Isen rör sig i Vätterns kraftiga vågor. Foto: Robin Eriksson

Jag skulle vilja rekommendera att besöka reservatet vid alla årstider. Även om det är lättare framkomlighet på vår, sommar och höst så rekommenderar jag verkligen ett besök på vintern. När man väl kommer ut till klipporna är det värt besväret om man vill fotografera härliga vinterbilder. Vintertid är Vätterns kust känd för att vara snörik då det bildas mycket nederbörd som kommer in från sjön.

Det är framförallt variationen som jag gillar med min favoritplats. Även fast man fotograferar på samma ställe så blir stämningen i bilderna väldigt olika beroende på årstid och väderlek.”

Läs mer:
• Se fler av Robin Erikssons bilder här.
• Se alla Favoritplatser.

Foto: Robin Eriksson

Foto: Robin Eriksson

Foto: Robin Eriksson

Foto: Robin Eriksson

Mer att läsa