Gå till innehållet

Favoritplatser: Naturfotografen Josefin Nilssons Öland

sommarföljetongen Favoritplatser berättar olika personer om platser i naturen som betyder något lite extra.

Här berättar naturfotografen Josefin Nilsson om Ölands södra udde.

Hör historiens vingslag på Ölands södra udde

Det finns en udde i ett hav. En plats där vågorna natt efter natt och dag efter dag sköljer in. En plats där fåglarna är närvarande i varje kvadratmeter av både hav och land. Platsen heter Ottenby och är belägen på Ölands södra udde. I det här 995 hektar stora naturreservatet har jag spenderat mer tid med min kamera i handen än någon annanstans. Jag vet vart stigarna tar mig, jag vet hur det luktar när daggen lägger sig över ängarna om natten och jag vet vart dovhjortarna tycker bäst om att beta i skymningen. Ottenby är en plats som har alla ingredienser. Här finns stillheten under ekarnas kronor i Ottenby lund och här finns den avkopplande dramatiken på södra udden där två knubbsälar bråkar om den bästa stenen att ligga att sola sig på.

Ottenby är historisk mark. Redan 3000 år f.Kr. levde de första människorna här. De jagade sälarna i vattnet utanför. Sedan dess har tidevarv kommit och tidevarv passerat. Men människorna har alltid funnits här och brukat markerna. Under medeltiden fanns ett av landets viktigaste fiskeläger här. Historiska skildringar från den tiden berättar om hur näten var så välfyllda att de faktiskt gick sönder.

Jag älskar Ottenby för mångfalden som finns här, för ljudridån som innehåller allt från sånglärkor till sälsång och för hur platsen alltid överraskar mig med sin skönhet. Att besöka Ottenby lund en tidig junimorgon när fågelkören fortfarande fyller lövsalen med vibrerande toner är magi. Att sedan ta på sig varma kläder och vandra ner bland hagtornen i Västra mark mot Orminge rör för att se solnedgången är något jag aldrig tröttnar på. Ottenby är alltid värt ett besök. Oavsett årstid. Oavsett väderlek. För även om jag vandrat längs stränderna i Ottenby förut, och även om jag hört sälarna sjunga i skymningen så många gånger tidigare är det som att varje upplevelse är en ny upplevelse. Det är fullständigt omöjligt att bli mätt på naturen här. När kärrsnäpporna lyfter från tångbankarna och solens glittrande toner lyser genom fjädrarna blir jag alltid mållös. När molnen lägger sig över Kalmarsund och havet tystnar slår jag mig alltid ner och stirrar stint tills natten kommer. Mina bilder som pryder det här inlägget är bara ett försöka att återge Ottenbys magnifika natur. Vet ni vad det bästa är? Att verkligheten är ännu vackrare. Och att man oavsett hur många gånger man vandrat längs stränderna ändå bara sett en bråkdel av vad som finns att se.

Mitt namn är Josefin Nilsson. Jag är journalist, biolog och naturfotograf. Just nu är jag aktuell med mitt projekt ”Under” (underthemineproject.com) som handlar om hur den svenska gruvindustrin påverkar människor och miljö.”

Läs mer om Josefin Nilsson här på Natursidan.se eller på Josefinnilssonphotography.com.

Mer att läsa