Gå till innehållet

Hållnäshalvön – ett vackert område i Uppland

Foto: Lotta Lund

följetongen Favoritplatser berättar olika personer om platser i naturen som betyder något lite extra. Här tar naturfotografen Lotta Lund oss med till Hållnäshalvön i norra Uppland.

Adam och eva vid Bondskäret. Foto: Lotta Lund

“Fem mil av orörd kust, fiskelägen, ängar och djupa skogar – det är Hållnäshalvön, som jag ofta besöker. Här är marken kalkrik och gynnar speciella och ovanliga växter som adam och eva, den mäktiga guckuskon och gulyxne, som kan hittas i rikkärren.

På våren kan man höra den sällsynta gölgrodan kväka ur någon av gölarna. Gölgrodan är starkt hotad och Naturvårdsverket har skapat ett åtgärdsprogram så att man även i framtiden kan se och höra denna speciella art.

Den så varierande miljön är en fin miljö för fåglar och ofta kan man se havsörnen segla på vindarna i jakt efter mat och om våren kan man se flyttfåglarna dra förbi.

Älskar man klippor och hav så finns det många fina guldkorn, varför inte ta en dagstur och vandra från Rossholm till Kapplasse, en härlig men tidvis krävande tur.

Att peka ut ett speciellt ställe på Hållnäshalvön är svårt, här finns det godbitar för alla smaker och man kan besöka Hållnäs hela året om. På vintern är havet och klipporna mest intressanta medan blomsterprakten och fåglarna kan locka om våren.

Här kommer några ställen som jag brukar besöka:

Bondskäret, Ängskär:  Det är om våren och försommaren man ska besöka denna plats.  Detta är ett gammalt kulturlandskap med många olika miljöer så som slåtterängar, kärr, små åkrar och skogsmark. Här betar djuren och skapar ett unikt landskap och den kalkrika marken gynnar många ovanliga orkidéer.
Att komma hit till våren och möta att hav av blommande adam och eva är en härlig upplevelse. Kryp sedan ner på backen och se de små kattfötterna innan det är dags att ta sig en paus och njuta av matsäcken. Är man riktig duktig kan man finna 400 olika arter här.  Sen kan man ta sig ut på klipporna och passa på att ta ett bad eller fotografera solens upp- eller nedgång. Här finns även en camping för den som vill övernatta.

Kapplasse. Foto: Lotta Lund

Kapplasse:  Vid parkeringen vid Sikhjälma går man in i skogen och efter en kort promenad öppnar den upp sig och man står vid ett magnifikt klapperstensfält. Efter fältet går man in i skogen igen bland stormvridna tallar och klippor och man kan se havet. Här är det öppet hav och när nordan ligger på kan vågorna gå höga och man kan höra hur klapperstenarna på havets botten rullar och skapar ett speciellt ljud.

Björns fyr:  Är fåglar din speciallite ska du ta dig ut till Björns fyr som ligger 5 km utanför Hållnäskusten. Här har man genom åren funnit många sällsyntheter och det är ett populärt ställe när flyttsträcken drar förbi. För att ta sig dit måste man ha båt och det är inte alltid enkelt att ta sig dit då väderförhållandet måste vara den rätta.

Foto: Lotta Lund

Fågelsundet: Vid parkering strax innan fiskelägret finns en naturstig att gå som tar dig genom gammelskog och ut på klipporna. Här kan du också om våren höra och se gölgrodorna. Eller varför inte besöka fiskelägret med fiskebodar. Härifrån tar du dig enklast till Björns fyr.

Örnsten:  Här vandrar du genom gammelskog där man kan finna orkidéer och  andra örter. Strax innan du kommer fram till klipporna ser man en märklig stenformation som ser ut som ett solur, men med tio armar istället för tolv. Framme vid klipporna har du en härlig utsikt över havet och fortsätter du på stigen kommer du fram till strandängar och en fin badvik.

Mer information om Hållnäshalvön finns på Länsstyrelsen UppsalaUpplandsstiftelsen eller Hallnas.se.”

Läs mer:
• Se fler av Lotta Lunds bilder här.
Se alla Favoritplatser.

Mer att läsa