Gå till innehållet

Apmo – Arjeplogs vilda älvområde

sommarföljetongen favoritplatser berättar olika personer om platser i naturen som betyder något lite extra.

Först ut är vår medarbetare Anneli Bergvall som presenterar området Apmo, Piteälven.

“En stor favorit bland de naturområden som jag har besökt är Apmo naturvårdsområde. Det ligger i Arjeplogs kommun, nedströms Skierfajaure.

Skierfajaure med fjället Skierfa i bakgrunden.

Sjön Skierfajaure är en del av Piteälven och ligger nedströms den stora sjön Tjeggelvas, känt för sitt rödingsfiske. Piteälven är känt som stenarnas rike, vilket stämmer bra även här.

Utloppet från Skierfajaure.

Älven smalnar därefter av till ett sel, som kantas av klippor med tallar och växtlighet som klamrar sig fast i berggrunden.

Selet med sina klippor som kantar älven.

I slutet av selet gör älven en tvär krök, där sedan vattnet kastar sig utför fjällsidan i ett enormt vackert fall, Apmofallet. I flera trappsteg söker sig det kristallklara vattnet ned i sin väg mot kusten.

Övre delen av Apmofallet.

Själva naturvårdsområdet Apmo innehåller så många naturtyper, vilket är anledningen att jag återvänder dit flera gånger varje sommar. Vintertid är det svårare att nå området, vilket i de flesta fall kräver att man måste korsa älven, vilket kan vara riskfyllt då den på många ställen strömmar ordentligt.

Den i mitt tycke vackraste delen av naturvårdsområdet är den delen som innehåller gammal, trolsk skog.

Skogsområdet med tät växtlighet.

Med sin täta undervegetation av växter och lavar, stora områden av ormbunkar i starka gröna färger och nedfallna träd bland de gamla jättarna, är skogen fantastisk att vandra omkring i. Solen skiner ofta genom träden och bildar vackra skuggor bland mossbeklädda stenar och träd. Här kryllar det av liv, både stort som smått. Många är de timmar som jag tillbringat här, ibland på knä med linsen nära en vacker linnea, ibland bara sittande på en mossig stubbe i det skimrande solljuset, njutandes av att bara vara.

Växter och nedfallna träd bildar en tät matta av växtlighet.

När kvällen kommer kan man avsluta dagen med middag över öppen eld på den vackra sandstranden nedströms området och med Apmofallet svagt brusande på andra sidan älven.”

Solnedgång över Piteälven.

Mer att läsa