Gå till innehållet

Fåtal fågelskådare hann idag se en ny fågelart för Sverige

Östlig kronsångare. Foto (bild av kameradisplay): Markus Tallroth

Idag upptäcktes en ny fågelart för Sverige. Den blev ett tydligt exempel på att det ibland gäller att vara snabbt på plats som fågelskådare.

Larmet till Bird Alarm kom 11:43 den 24 oktober 2019. “Östlig kronsångare, svårsedd, sågs nyligen” och det kanske viktigaste: “säkert bestämd” och en bifogad bild som gjorde att fågelskådare slapp tveka – Markus Tallroth och Jonas Johansson hade hittat Sveriges första östliga kronsångare på Ölands norra udde. Många personer begav sig omedelbart mot den långa öns nordligaste punkt. Få skulle dock hinna fram i tid.

På rätt plats med rätt koll
Markus Tallroth, till vardags verksamhetschef på BirdLife Sveriges butik Naturbokhandeln, är ofta på Ölands norra udde och under dagens utflykt befann han sig verkligen på rätt plats, vid rätt tid och med tillräcklig kunskapsnivå.

Östlig kronsångare, som är en släkting till lövsångaren, lever normalt sett i Sibirien och norra Kina och ska den här tiden på året flytta åt sydost för att nå Sydostasien. Just den här individen hade dock flugit helt fel, vilket händer ibland, till fågelskådares glädje.

Kan du beskriva känslorna och tankarna när du fick syn på fågeln?
– Som ett slag i mellangärdet. Luften gick ur och benen började skaka, berättar Markus Tallroth på kvällen efter den intensiva dagen.

Östlig kronsångare har aldrig setts i Sverige tidigare och finns inte med i de vanligaste fågelböckerna i Sverige. Inte ens i fågelskådarbibeln “Fågelguiden”.

Hur kommer det sig att du förstod vad det var för art som du fick in i kikaren?
– Östlig kronsångare har ju varit en drömart länge, och det har ju pratats en hel del om arten så jag hade rätt bra koll på den.

Den östliga kronsångaren sågs i ungefär 1,5 timmar. Efter klockan 13 försvann fågeln och trots att hundratals fågelskådare åkt upp till norra udden för att leta så hittades den inte igen.
– Bara fyra personer hann se den. De två utöver mig och Jonas som såg den, befann sig redan på norra udden.

Hur har din dag varit efter fyndet?
– Det har sammanlagt varit över hundra sms och massor av samtal. Mycket ståhej från media också med radiointervju och många tidningar som hört av sig!

18:09 skickade Markus Tallroth ut ett nytt meddelande på Bird Alarm om att fågeln fortfarande inte setts sedan klockan 13, men att det finns möjlighet att övernatta i närheten för fågelskådare som vill fortsätta letandet under fredagen. Kanske kan den återupptäckas och ses av fler än ynka fyra fågelskådare?

Mer att läsa