Gå till innehållet

Färöarna inför turistavgifter och städdagar i naturen

För den som vill gå utanför de officiella vandringslederna på Färöarna kommer det snart kosta 350 kronor i avgift. Dessutom hålls naturområdena stängt en helg i april. Då hjälps lokalbefolkningen och turister åt att städa i naturen.

Turismen till Färöarna har ökat kraftigt. Från 68 000 turister 2013 till över 100 000 om året de senaste åren. Det påverkar både naturområden och de 50 000 personer som lever på Färöarna. Nu har landet beslutat att alla vuxna turister som går utanför vandringslederna på turistön Mykines ska betala ungefär 350 kronor i avgift, en rejäl höjning från de 100 kronor det kostar idag.

Pengarna ska gå till att skydda naturen och det kan komma ytterligare avgifter eller andra betalningslösningar i framtiden för att öka möjligheterna att landet bibehåller sin natur.

Under tre dagar i april 2019 stängde landet sina turistmål och bjöd istället in besökare att hjälpa till att städa platserna. Inför årets städningshelg den 16-17 april har ungefär 6 000 personer från hela världen ansökt om att få hjälpa till. De hundratals som väljs ut får gratis kost och logi.

Guðrið Højgaard, vd för turistbolaget Visit Faroe Islands, poängterar i en intervju med Sveriges Radio att åtgärderna inte beror på att situationen är ohållbar:
– Vi har inte överturism på Färöarna, men vi försöker vara proaktiva och tar hand om naturen innan den blir sliten.

Källor: Local.fo och Sveriges Radio

Mer att läsa