Gå till innehållet

“Farligt lite” torsk i Nordsjön

Torsk. Foto: Hans Hillewaert, CC BY-SA 4.0, Länk

Torskbeståndet i Nordsjön har minskat med 31 procent sedan 2015 och havsforskningsrådet ICES anser att fisket måste minska till en tredjedel eftersom torskbeståndet är “farligt litet”.

ICES anser att det inte är klarlagt vad den kraftiga minskningen på senare år beror på, men det verkar vara många faktorer som samverkar. Miljöorganisationer påpekar att det fiskats mer torsk än vad forskare rekommenderat de senaste åren och fusket med att kasta för små fiskar över bord fortsätter trots förbud. Det fiskas också nu i nya vatten som varit fredade från trålning under lång tid, varvid ekosystemen skadas.

LÄS ÄVEN: • Rekordlåga nivåer för flera fiskarter på västkusten

Oberoende revisorer granskar nu Ices-rapporten. I slutet av september kommer de att meddela om fisket kan behålla sitt MSC-certifikat eller om det kommer att avbrytas. Beslutet förväntas få stor betydelse för om torsk fångad i Storbritannien kommer finnas på menyn framöver. Landet importerar redan 90 procent av all torsk.

LÄS ÄVEN: • Nordsjön allt varmare – gynnar ostron, drabbar torsk

– Det är en väldigt hård lärdom, men det här är varför vi behöver juridiskt bindande åtaganden att fiska på hållbara nivåer, för att effektivt övervaka våra fiskerier och för att ta ett ekosystembaserat grepp på fiskeriförvaltningen. Vi måste skydda våra fiskbestånd på rätt sätt till gagn för våra hav, kustsamhällen och konsumenter som förväntar sig hållbart fångad mat från haven, säger Samuel Stone vid Marine Conservation Society (MSC) till The Guardian.

LÄS ÄVEN: • Rapport om svenska fiskbestånd – allt sämre för gädda, ål och torsk

MSC, WWF och ClientEarth har skrivit till den brittiska regeringen och bett dem införa akuta åtgärder för att säkra Nordsjöns torskbestånd.

Källa: The Guardian

Mer att läsa