Gå till innehållet

Villkorligt fängelse och miljonböter för finsk äggsamlare

Fågelägg (bild tagen vid inventeringsrunda). Foto: Erik Hansson

Fågelägg (bild tagen vid inventeringsrunda). Foto: Erik Hansson

Den man i Finland som illegalt samlat över 9000 fågelägg dömdes den 20 februari till ett års villkorligt fängelse och över två miljoner kronor i böter. Bötesbeloppet reducerades till hälften av vad åklagaren yrkat på med hänsyn till mannens ekonomi.

Den numera 30-årige mannen döms för flera olika naturskyddsbrott så som insamlande, olagligt innehav av ägg och uppstoppade djur, införsel av ägg och ett fall av skjutvapenförseelse. 5000 av äggen från mannens samling tar staten hand om. Det höga bötesbeloppet har fått mannen att fundera på att överklaga domen, enligt Hufvudstadsbladet.

Fågelägg på Göteborgs Naturhistoriska museum. Foto: Erik Hansson

Fågelägg på Göteborgs Naturhistoriska museum. Foto: Erik Hansson

Tidigare nyhet 13 nov 2014: Den numera 30-årige mannen började äggsamlandet redan innan han var tonåring och en majoritet av de brott som han åtalas för har sannolikt redan prekriberats då preskribtionstiden för naturskyddsföreseelser är två år i Finland. Han har dock erkänt naturskyddsbrott och dessa har en preskribtionstid på tio år. Förutom att själv ha samlat in ägg från fridlysta arter ska han ha importerat ägg utan tillstånd.

Mannen greps 2011 efter tips från Sverige i den härva som avslutades i början på 2014. Samlingen på över 8000 ägg (möjligen så många som 10 000) har granskats av experter och 30-åringens noggranna dokumentation har kontrollerats.

Han beskriver sig själv som en “passionerad och fanatisk samlare”, som också arbetat med att ringmärka fåglar och utbildat sig för att konservera fåglar. Han ska bland annat ha visat hur ringmärkning fungerat för det svenska kungaparet vid ett tillfälle och i hans samling hittades också 300 döda fåglar och ett elefantfågelägg – en art som varit utdöd i 400 år.

Rättegången anses komplicerad av flera anledningar. Dels eftersom den är så beroende av expertuppgifter om varje ägg, dels eftersom många av de juridiska frågorna tidigare aldrig ställts. Är det straffbart att äga fågelägg från 1880 när det på den tiden inte var förbjudet att äga sådana ägg? Det är också svårt att bevisa när brotten begåtts och om de då är preskriberade eller inte.

Rättegången är enligt Hufvudstadsbladet unik i Norden och möjligen även i hela Europa och kommer att bli ett prejudikat.

Läs mer:
Våra artiklar om äggsamlare.
Våra artiklar om artskyddsbrott.

Källa: Hufvudstadsbladet och Hufvudstadsbladet

Mer att läsa