Gå till innehållet

Fängelse och miljonböter för affärsman som avverkade strandskog

Tylösand. Arkivfoto: Jonas Ericsson, CC BY 3.0

Den 73-åriga affärsmannen i Tylösand avverkade kommunens strandskog. Målet var att få havsutsikt från sin fastighet så att värdet skulle stiga inför en försäljning. Nu har han dömts till fängelse och miljonböter.

Mannen dömdes först av Halmstad tingsrätt till enbart 200 000 kronor i böter. Men hovrätten skärper straffet kraftigt, rapporterar Dagens Juridik. Påföljden bestämdes till ett år och tre månader i fängelse och skadestånd på 2,5 miljoner kronor. Dessutom tillkommer försvarskostnader på över 300 000 kronor och att mannens bolag ska betala 1 miljon kronor.

Skogspartiet beräknas ha varit 150 år gammal och var en viktig faktor för att hindra stranderosion längs med kusten. Dessutom har det skapats en lucka i skogslinjen vilket försvårar för djurlivet att röra sig ostört.

Höga biologiska värden är borta
Träden som togs ned var en blandskog av långsamtväxande träd eftersom växtplatsen är mycket mager med ett tunt jordlager, kraftiga vindar och saltstänk från havet. Kommunen skriver att området ”har höga biologiska värden och att den olovliga nedtagningen kraftigt skadat dessa värden”.

– Tas ett gammalt träd ner är det antingen väldigt dyrt att ersätta eller så tar det många år att återskapa de värden trädet gett. Vegetationen i det här fallet är även viktig för småvilt och fåglar då den utgör häckningsplatser, gömslen och matförråd. Den utgör även ett viktigt erosionsskydd, säger Sofia Warpman, stadsträdgårdsmästare.

Källor: Dagens Juridik och P4 Halland

Mer att läsa