Gå till innehållet

Fängelse och mångmiljonböter för rekordstort hajfiske

Hammarhaj – en av arterna som hittades ombord på båten. Foto (beskuren bild): Commander John Bortniak, NOAA Corps, Public Domain, 

3-4 års fängelse och böter på nästan 60 miljoner kronor. Det blir straffet för de fiskare som ägnat sig åt illegalt hajfiske i ett skyddat område utanför Galapagosöarna.

Sammanlagt hittade Ecuadors kustbevakning för några veckor sedan 272 ton nedfrysta marina djur i det kinesiska fiskefartygets last. Merparten var hajar och bland dem flera fredade arter så som silkeshaj och hammarhaj. De tusentals, kanske tiotusentals hajarna är det största beslaget i Galapagosöarnas historia.

LÄS ÄVEN: • Majoritet av hajfenor som säljs öppet kommer från hotade arter

Invånare på öarna blev upprörda när tjuvfisket blev känt och det ledde bland annat till demonstrationer på ön Santa Cruz i Galapagos med banderoller med texter som “Vilken skam, Kina!” och “Vi kräver rättvisa”.

Besättningen har nu dömts till fängelsestraff (fyra år för kaptenen och ett till tre år för de 19 besättningsmännen). Dessutom ska företaget bakom båten betala böter på nästan 60 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: • Nytt stort reservat bildat vid Galápagosöarna för att skydda hajar

Lasten var på väg till Asien där hajarna troligen skulle säljas för att bli ingredienser till hajfenssoppa.

Källa: Gold Coast Bulletin

Mer att läsa