Gå till innehållet

Fängelse för ledare i rekordstor tjuvfiskeliga som sålt flera ton fisk

Nio personer åtalades för at ha tjuvfiskat och sedan sålt ett ton gös, mer än ett ton signalkräftor och över 100 kg gäddor till fiskauktioner i Göteborg och Stockholm. Nu har de fått sin dom.

Det illegala fisket ska ha skett enbart under juli och augusti i år. Männen är i 30-60-årsåldern och åtalades för grovt häleri och grovt brott mot fiskelagen. Sammanlagt ska männen ha tjänat över 400 000 kronor på sin verksamhet och enligt polisen är det ett av de värsta fallen av tjuvfisket i Sverige någonsin.

LÄS ÄVEN: • Fortsatt utbrett tjuvfiske av ål i Sverige

Polisen har beslagtagit bland annat sex båtar, en lastbil med kylanläggning för transport av fisk och en större ismaskin. Denna utrustning, samt det faktum att det tjuvfiskats i flera olika sjöar i Sydsverige, visar på att det är en organiserad brottslighet som varit mycket omfattande enligt förundersökningsledaren assistentåklagare Saramaria Johansson. Hon menar också att organiserat tjuvfiske säkerligen är vida utbrett i landet eftersom det kan inbringa så stora summor pengar.

– Alla beslag visar på att tjuvfisket har varit organiserat och av mycket stor omfattning. Jag har under utredningens gång blivit mycket överraskad över vilka oerhört stora mängder som tjuvfiskats samt vilka summor det omsatt som jag ser mig kunna bevisa, säger Saramaria Johansson i ett pressmeddelande och tillägger för P4 Kronoberg.

LÄS ÄVEN: • Fängelse och mångmiljonböter för rekordstort hajfiske

En av männen döms till 14 månaders fängelse samt böter på över 400 000 kronor. Övriga döms till villkorlig dom för brott mot fiskelagen. Tingsrätten friar männen från grovt häleri eftersom de inte anser att det går att bevisa att de “har agerat tillsammans och i samförstånd även med övriga fiskare”. Att de bara döms till villkorlig dom beror på att de ansetts ha suttit häktade så länge att de får slippa böter.   

Källor: Ekot, P4 Blekinge och P4 Kronoberg

Läs mer

Mer att läsa