Gå till innehållet

Fånga och posta myggor i sommar

Kyrkogårdsmygga (Aedes japonicus). Foto: Anders Lindström/SVA

– Fånga och skicka in myggor till oss.
Den uppmaningen kommer från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) som i sommar vill ha hjälp att upptäcka nya myggarter i landet. 

Det är inte första gången SVA är intresserade av att få paket med mygg i. 2013 körde de samma kampanj och då hittades en ny art för Sverige – Anopheles algeriensis, som tillhör malariamyggorna.

– Vi vill ta reda på om det finns nya arter av mygg i landet. Vi letar särskilt efter nilfebersmyggan, som jag själv fann ett exemplar av förra sommaren, säger Anders Lindström, entomolog och myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Anders Lindström hittade själv nilfebersmyggan i Skåne 2016, vilket var det första fyndet i Sverige. Eftersom det är en mygga som kan sprida flera sjukdomar är SVA intresserade av att få reda på var den finns. De är speciellt intresserade av myggor som hittats i kustnära områden i Sydsverige och i sydsvenska städer.

– Personal från SVA kommer också att åka runt i Skåne i sommar och leta efter den här myggan och andra spännande myggarter, säger Anders Lindström.

SVA vill inte ha in myggor som ni mosat mot armen utan ber allmänheten att fånga in myggan i en burk eller ask. Placera sedan burkan i frysen 10-20 minuter så att myggan dör. Innan burken hamnar i ett paket som läggs i brevlådan föreslås att burken förses med hushållspapper eller bomull i botten, myggan ovanpå och sedan ytterligare ett lager med papper eller bomull över så att myggan inte skadas i transporten.

Skicka sedan paketet till SVA, MIK, Anders Lindström, 751 89 Uppsala.

SVA:s guide till hur myggor fångas:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=YLh3lUDfiFg”]

Källa: SVA

Läs mer

Mer att läsa