
Lupiner har även tagit över stora delar av det isländska landskapet. Det kanske ser fint ut, men det slår ut många andra växter. Foto: Peder Winding
Fältbiologerna har utsett 6 juni till ”Stora lupinbekämpardagen”. Då ska lupiner bekämpas i hela landet – för att bibehålla den biologiska mångfalden.
– Lupinen är en invasiv art. Det betyder att den konkurrerar ut andra, svenska arter. Eftersom det är en ärtväxt binder den kväve och det medför att andra arter inte trivs där lupiner växer. Den tar över och tränger undan andra växter, berättar Tove Lönneborg från Fältbiologerna.
LÄS ÄVEN: • Ny rapport om hur invasiva arter längs med vägrenar ska bekämpas
Även om man tar bort lupiner från marken så har den förändrats och är inte längre lika gynnsam för andra växter. När ett område täcks av en enda växt innebär det också att det bara finns blommor under en viss del av sommarhalvåret och därmed att de viktiga pollinatörerna enbart hittar mat under en begränsad tid. På en äng med många olika arter kan bin och humlor hitta mat hela sommaren från växter som blommar vid olika tidpunkter.
För att stoppa lupinernas framfart har Fältbiologerna tagit initiativ till en nationell lupinbekämpning. Tanken är att både inspirera allmänheten till att göra insatser och även arrangera aktiviteter som folk kan delta i.
LÄS ÄVEN: • Tolv nya arter anses vara invasiva
Att hjälpa till att stoppa lupinernas framfart är enkelt. Här är Fältbiologernas tips på olika nivåer av engagemang:
• Nivå 0 – MINIMUM: Bidra inte till spridningen av lupiner. Så inte lupiner i din trädgård eller någon annanstans.
• Nivå 1: Plocka lupiner. Gör en vacker bukett, men släng dem sedan på rätt sätt, det vill säga skicka dem till brännbart på tippen, för att de inte ska bidra till ytterligare spridning.
• Nivå 2: Plocka fram lien och slå lupiner. Skicka sedan resterna till brännbart på tippen.
• Nivå 3: Gräv upp lupiner. Samla ihop rötterna och låt dem antingen torka i solen eller skicka dem till brännbart, eftersom lupiner kan föröka sig via rotbitar.
• Nivå 4 – HARDCORE: Slå med lie flera gånger i sommar, och nästa!
– Lupiner kan spridas med rotbitar, men det är ganska mycket jobb att få upp dem med rötterna, berättar Tove Lönnberg. Det räcker gott att slå växterna med exempelvis en lie och sedan se till att inte sprida växterna och istället slänga dem i brännbart.
Som synes är det enkelt att själv göra insatser för att stoppa lupinerna. Du kan också delta i Fältbiologernas evenemang eller kanske arrangera ett eget tillsammans med några vänner. Sedan Fältbiologerna gick ut med sitt initiativ har det fått stor spridning i sociala medier.
– Vi har fått väldigt mycket respons. De allra flesta är positiva, men många vet inte om att lupinen hotar biologisk mångfald och en del frågor oss ”varför ska man bekämpa just lupinen som är så fin?”. När vi väl förklarat varför det behövs så har reaktionerna varit positiva, avslutar Tove Lönnberg.
Läs mer:
• Följ Fältbiologernas evenemang på Facebook
• Information om lupinbekämpning hos Länsstyrelsen i Dalarna
• Kom i kontakt med Fältbiologernas lupingrupp via mejl lupingruppen.faltbiologerna@gmail.com

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Borde man inte uppmärksamma och mobilisera mot den giftiga jättelokan istället?
Det borde också göras.
Gäller detta ALLA lupinsorter, även exempelvis regnbågslupiner som är förädlade?
Se på Island! När jag var där första gången i början på 90-talet såg jag inga lupiner. Nu återvände vi för några år sen och hela södra ön, och delvis även i norr, var täckt av lupiner!! Det var vackert i och för sig men alldeles åt h-e. Tydligen hade man planterat (?) in lupiner för att hindra sanderosion eller nåt sånt men sen hade spridningen blivit helt okontrollerad och nu får man inte bort dem… Jag ska ta bort de fåtal jag har i vår trädgård nu.
Men nu är det ju så här : När det kommer sådana här varningar så ser ju kommunerna detta och då har det en fruktansvärd effekt då dom INTE går ut och punkt bekämpar lupiner utan tar fram den stora maskinen.
Dvs att dom slår Vallar-Vägrenar mm oavsett om det står 1 lupin eller en hel hög .
Så som det blivit i Bromöllas kommun efter förra varningen så har vi INGA blommor alls för det ryker .
Är det verkligen så ni vill ha det och sen i andra änden ska vi rädda bina , ????
Ska dom gå ut med en sån här varning så måste dom ju informera kommunerna innan och tala om för dom hur detta ska ske .
För som det ser ut nu i min hem kommun så är det ju för sjutton BLOMMFRITT.
Jättelokan bekämpas av många kommuner men övrig växtlighet som är problematisk lämnas därhän. Jättelokan kan ge brännskador om man rör den och det är väl den enda växten som är obehaglig för människor, därför bekämpas den.
Men de växter, oftast importerade trädgårdsväxter som skadar natur och biologisk mångfald är mindre intressanta för kommunerna. Parkslide t.ex. eller vresrosen som tar över stränderna i kustområden får glatt växa vidare och människor fortsätter att plantera vresros i trädgården och generösa, givmilda trädgårdsvänner kommer med ”den vackra bambun” som present till aningslösa trädgårdsägare. Tycker synd om alla som drabbas av parkslide i trädgården, fastigheten kommer att bli osäljbar.
Och så har vi sjögull, en vattenväxt som importerats till trädgårdsdammar men när den blivit för heltäckande rensas ut och slängs i sjön. En sjö som drabbats av sjögull är inte längre en sjö, fisken dör och båtliv och annat friluftsliv är omöjligt för alltid eftersom man inte ännu har hittat något sätt att få bort sjögull när den en gång invaderat ett vatten
Det borde finnas en maskin som slog av och samlade upp lupinerna i ett svep!!! Det borde göras efter vägarna!!!
Vem vänder man sig till om man ser ett stort bestånd parkslide som sprider sig mycket nära en å? Det är kommunens mark tror jag men vem har ansvaret på kommunen för sådana frågor?
Ring till kommunens växel och förklara ditt ärende så blir du kopplad till rätt person.
Varför slå med lie? Jag har ingen, går det lika bra med trimmer eller sprider man frön då?
Det viktiga är att slå innan de gått i frö och att samla upp och bränna eller skicka till bränning
Det viktiga är att slå innan de gått i frö och att samla upp och bränna.
Går det lika bra att själv lägga på en brasa och bränna isf att skicka soptippen? Eller finns risk att frön sprids då?
För mig verkar det som att lupiner som slagits medan de står i blom inte går i frö om de lämnas på marken. Jag har därför räfsat ihop och låtit ligga i högar där ruttnar/torkar – tänker att om de skulle gå i frö så hamnar dessa iaf på några få begränsade ställen. Borde inte det vara ett OK alternativ om man har svårt att bränna?
Kan man förresten räkna med att beståndet dör ut på sikt om man förhindrar fröspridning och slår ett par gånger per säsong? Eller måste man gräva upp för att få bort dem helt?