Gå till innehållet

Fältbiologerna 70 år: Intervju med Björn Risinger – generaldirektör för Naturvårdsverket

Björn Risinger på ett styrelsemöte med Skånes fältbiologer. Foto: privat

Björn Risinger på ett styrelsemöte med Skånes fältbiologer. Foto: privat

Björn Risinger jobbar idag som generaldirektör för Naturvårdsverket. Tidigare har han bland annat jobbat med miljö- och samhällsfrågor på ett flertal länsstyrelser, samt byggt upp Havs- och vattenmyndigheten. Men hans ledarvana föddes redan i Fältbiologerna för 40 år sedan.

Läs fler artiklar i vår serie inför att Fältbiologerna fyller 70 år.

– Jag flyttade till Lund när jag gick i nian och hamnade i en klass med en aktiv fältbiolog. Slumpen avgjorde och våren 1975 blev en rivstart för min del i Lunds fältbiologer med fågelstudiecirkel och många cykelturer till bland annat Krankesjön och Häckeberga.

Vad har du mer för starka minnen från tiden med Fältbiologerna?
– Inte minst är det starka minnen från läger och exkursioner i både när och fjärran. Svårt att välja, men några höjdpunkter är från Röst, Gotska Sandön och Camargue. Den aktiva miljödiskussionen var också stark. Minns bland annat aktioner mot skifferbrytning på Österlen, SJ:s besprutning med Carmex 80 och arbetet med att samla Lunds miljögrupper.

Vad har Fältbiologerna betytt för dig?
– Att i unga år få erfarenhet av styrelsearbete, programverksamhet, årsmötesdemokrati och allt annat som följer av att driva en förening är lärdomar för livet. Mina år som ordförande ibland annat Lunds och Skånes fältbiologer har gett mig ledarvana som jag ännu bär med mig. Jag tror att det fortfarande påverkar mitt sätt att vara chef.

Hur ser du på Fältbiologernas utveckling och framtid?
– 
Jag var aktiv när medlemsantalet var på topp. Lundaklubben var en av landets största och mest aktiva. Och generationsväxlingarna sker tätt, därför är det naturligt att antalet aktiva varierar. Jag önskar lycka till i framtiden. Det kommer alltid att finnas plats för en förening för unga miljöintresserade naturnördar som vill hålla stövlarna leriga.

Mer att läsa