Falsterbo Bird Show – tioårig naturfestival för hela familjen

Fyren vid Falsterbonäset. Foto: Erik Hansson

Fredag 30 augusti till söndag 1 september är det Falsterbo Bird Show på Sveriges sydvästra spets. För tionde året i rad arrangeras heldagar om och i naturen för allt från förskolebarn till luttrade fågelskådare.

En av dem som är med och arbetar med showen är Anders Lundqvist. Han har arbetat med årets programplaneringen och varit med sedan 2004. Då kallades tillställningen Bivråkens dag och var ett ganska blygsamt evenemang för inbitna fågelskådare. För tio år sedan bytte det namn till Falsterbo Bird Show och har sedan dess utvecklats till att bli en stor show för långt mer än fågelskådare. Idag arrangeras vandringar, föreläsningar, samtal, middag, fotoutställning, guidade turer och kajakpaddling för alla med minsta naturintresse.

Bivråk. Foto: Erik Hansson

– Det var fint även tidigare, men det var lite halvamatörmässigt. När Vellinge kommun satsade på Naturum Falsterbo fick vi en naturlig plats i ett fint område, berättar Anders Lundqvist.

En av hans målsättningar var att försöka bredda showen och få med andra djur- och naturgrupper och det har lyckats riktigt bra. Idag är bland annat entomologer och botanister med och det hålls guidningar om trollsländor, spindlar, växter, grodor, fjärilar och fladdermöss.

LÄS ÄVEN: • Så fungerar fågelräkningen vid Falsterbo

Det har utvecklats från 4-5 utställare på plats till att det nu lockas 40-50 utställare, som vill nå ut till de ungefär 3 500 besökarna.

Falsterbo Bird Show (bild från 2013). Foto: Peder Winding

– Man får inte heller glömma de naturpedagogiska dagarna som pågår innan Falsterbo Bird Show. Under fyra dagar deltar över 1000 barn i olika naturrelaterade aktiviteter och då måste vi ändå säga nej till lika många skolklasser som deltar, säger Anders Lundqvist.

LÄS ÄVEN: • BirdLife Sverige satsar på utökad barn- och ungdomsverksamhet

Martins soffa
Nytt för i år är att Martin Emtenäs är på plats med en soffa. I soffan kommer han interjua några av de intressanta personer som besöker mässan. Han kommer bland annat prata med Gigi Sahlstrand och Eva Stenvång Lindqvist om det kvinnliga nätverket Rapphönan som fyller 10 år i år, Per Alström, som beskrivit en rad nya fågelarter för vetenskapen och Rebecka Le Moine som tog iniativet till svenska firandet av Biologiska mångfaldens dag 22 maj.

Dessutom intervjuar Martin Emtenäs en av de gäster som Anders Lundqvist personligen är gladast över; Anna Giordano. Anna drog igång arbetet mot jakten på rovfåglar i Sicilien redan på 1980-talet. Hon har jobbat i krigsliknande omständigheter för att få bort rovfågelsjakten i ett område där maffian är stark och korruptionen utbredd.

LÄS ÄVEN: • Lista över Sveriges bästa fågellokaler 2018 – Halland årets komet

Alla vandringar och events i all ära – det bör väl också påpekas att ett besök vid Falsterbo under den här tiden på året är något alldeles extra?
– Ja, det är en av anledningarna till att vi arrangerar Falsterbo Bird Show. Så här års kulminerar rovfågels- och bivråkssträcken i Falsterbo. Rovfåglar kan komma rakt över Naturumet. Det brukar vara helt fantastiskt de här dagarna. Bland alla fåglar som sträcker söderut hoppas fågelskådare såklart också att det dyker upp en del russin i kakan, säger Anders Lundqvist.

HELA PROGRAMMET TILL FALSTERBO BIRD SHOW