Gå till innehållet

Fallskärmsförsedda förgiftade möss ska rädda fåglar

2000 fallskärmsförsedda möss har släppts ner från flygplan över ön Guam i västra Stilla havet. Ön är ett amerikanskt autonomt territorium med en armébas, men mössen är inte några fallskärmsjägare. De är döda och förgiftade, med målet att döda många av öns invasiva snokar.

Brown tree snake (Boiga irregularis). Foto: PD USGov Interior NPS via Wikimedia Commons

Brown tree snake (Boiga irregularis). Foto: PD USGov Interior NPS via Wikimedia Commons

Anledningen till åtgärden är dels att snokarna, av arten Boiga irregularis, hotar öns fågelliv, men också för att snokarna tar sig upp i öns elledningar och orsakar kortslutningar och därmed kostar miljontals dollar om året.

Snokarna ska ha anlänt till ön med en fraktbåt på 1950-talet och har sedan dess ökat lavinartat till den grad att det nu finns 2 miljoner av arten på ön som bara är stor som Bornholm. Tidigare har försök med ormfällor, hundar som kan lukta sig till ormar och ormjägande människor försökt minska populationen

Snokarna är dock känsliga mot ämnet paracetamol som finns i smärtstillande läkemedel och dör av doser som inte skadar andra varelser i samma storlek. Dessutom älskar de möss och förhoppningarna från den amerikanska armén är därför att återställa balansen i ekosystemet med denna, något spektakulära insats.

Källa: NBC News

Mer att läsa