Gå till innehållet

Fällande dom i hittills största fallet av förgiftade rovfåglar

Ormvråk. Foto: Erik Hansson

Ormvråk. Foto: Erik Hansson

En skogsvaktare som sköter ett stort, prisbelönt område för fasanjakt har dömts skyldig i det hittills största fallet av rovfågelförgiftning i Storbritannien. Mannen kommer få sin dom i nästa månad efter att ha ansetts skyldig till att döda tio ormvråkar och en sparvhök, samt inneha illegala giftiga bekämpningsmedel.

Polisen i Norwich blev tipsade om 65-åringens förehavanden i april 2013 och kunde genom en undersökning hitta fem ormvråkar, en sparvhök, en kattuggla och en hermelin nära en matningsplats för fasaner på den prisbelönta marken.

Varken polisen eller rätten trodde på mannens förklaringar om att de döda rovfåglarna planterats på marken av meningsmotståndare och att gifterna använts för att döda en “slug räv” för sju år sedan.

Enligt en studie tar rovfåglar bara 1-2 procent av alla unga fasaner och kan knappast anses vara ett stort hot mot en jaktverksamhet på 18 kvadratkilometer stora marker.

– Tyvärr är detta bara en del av ett större nationellt problem. Under 2013 noterade vi 76 fåglar och andra djur illegalt förgiftade, varav 30 ormvråkar och 20 röda glador. Vi uppmanar nu Storbritanniens regering att visa beslutsamhet för att skydda rovfåglar med hjälp av hårdare lagstiftning, så som förbättrad kontroll över människor som innehar bekämpningsmedel som kan användas för att förgifta vilda djur, säger Bob Elliot, chef för utredningen på brittiska fågelorganisationen RSPB.

Källa: The Guardian

Mer att läsa