Gå till innehållet

Fåglar och marina ekosystem slås ut av allt vanligare algblomning

Algblomningen som kallas “röda vågen”. Foto: MarufishFlickr, CC BY-SA 2.0, Länk

I Florida pågår återigen kraftig algblomning som slår ut mängder av fiskar och marina däggdjur. Nu höjs röster från naturorganisationer och lokala företag som vill att delstaten utropar ett undantagstillstånd på grund av situationens allvar.

Algblomningen i området kallas “red tide” – rött tidvatten – på grund av algernas röda färg. De har skett i området sedan 1600-talet, men situationen har förvärrats. Fyra av de fem värsta algblomningarna har skett de senaste 30 åren. 2018 dödades över 2 000 ton djur och turismnäringen drabbades av förluster på över 60 miljoner kronor. 2021 ser ut att kunna bli ännu ett svårt år för Tampa Bays ekosystem.

Det röda tidvattnet bildar giftiga ämnen som hittills i år dödat och spolat upp över 900 ton fiskar och andra marina djur på stränderna runt Tampa Bay. Situationen är så pass akut att lokala företag och naturföreningar har bett delstatens guvenör utlysa ett undantagstillstånd för att lösa situationen.

– Blodbadet som det röda tidvattnet orsakat är fruktansvärt och upprörande. Tampa Bay är i desperat behov av hjälp med att städa upp den här röran, och Florida måste börja hålla förorenarna ansvariga, annars kommer det att fortsätta vara ett betydande hot mot vårt sätt att leva, säger Jaclyn Lopez, Florida-chef vid Center for Biological Diversity i ett pressmeddelande.

Många bidragande orsaker i år

Undertecknarna av uppropet skriver att några av anledningarna till det stora problemet i år är att det i våras dumpades 215 miljoner liter avloppsvattnet i Tampa Bay. Händelsen tvingade hundratals personer att evakuera och miljöorganisationer har stämt de ansvariga. Dessutom pekas jordbruket och gödselindustrin ut som stora orsaker.

Över 30 miljoner ton fosforgips skapas som en biprodukt i gödselindustrin i Florida varje år. Detta avfall lagras i högar och sammanlagt beräknas Florida ha 1 miljard ton av detta radioaktiva avfall i 25 enorma högar som även läcker ut i grundvattnet och bidrar till algblomningen. Dessutom skapar allt varmare vatten förutsättningar för ytterligare problem med algerna.

Drabbar även fåglar och Östersjön

Nu varnar även fågelföreningen Audubon i Florida för att det röda tidvattnet även kan drabba områdets tärnor, saxnäbbar, pelikaner och skarvar som äter av de döda fiskarna. Hundratals fåglar dog under utbrottet 2018 och nu övervakas händelserna 2021 av fågelföreningar. Sedan i juni har över 100 förgiftade fåglar tagits in av fågelrehabiliterarna på Seaside Seabird Sanctuary. Många av dem har dock kunnat hjälpas och har släppts ut igen. Andra har tyvärr dött av förgiftning.

Algblomning är även ett problem i Östersjön och anses vara ett symptom på att vårt hav inte mår bra. Övergödning av havet från avlopp, men framför allt från jordbruksmark leder till allt mer omfattande döda bottnar. I dagsläget är hela 60 000 kvadratkilometer av Östersjöns botten helt syrefri och därmed död. Det är en yta som motsvarar 1,5 gånger hela Danmark. Mer än en femtedel (22 procent) av bottnarna i Egentliga Östersjön, Finska viken och Rigabukten är syrefria. Det kan jämföras med att “bara” fem procent var syrefria mellan 1960 och 1999.

Källor: NY Times, Audubon och Center for Biological Diversity

Mer att läsa