Gå till innehållet

Fågelskådare samlade 20 000 kr till Musikhjälpen och Närke vann

skadarhjalpenNär det stora insamlingseventet Musikhjälpen avslutades sent igår kväll hade över 30 miljoner kronor samlats in till kampen mot hiv. Sveriges fågelskådare hjälpte till i Pär Lydmarks initiativ Skådarhjälpen och samlade in sammanlagt över 20 000 kronor.

I korthet går Skådarhjälpen ut på att skåda fåglar och skänka en slant per art man ser till Musikhjälpen. Samtidigt tävlade Sveriges rapportområden mot varandra och i år såg det länge ut att stå mellan Öland och Göteborg, men precis som i fjol smög sig Närke förbi på upploppet och vann i år igen med 68,21 procent av de arter som setts i rapportområdet i december. Tvåa kom Göteborg på 66,16 procent och trea blev Öland med 65,98 procent.

Intresset för Skådarhjälpen var större i år än i fjol och de 198 deltagarna (147 i fjol) såg sammanlagt 6572 kryss (5172) av 170 arter (160). Fem skådare nådde också över 100 inrapporterade arter under veckan.

Redan nu har Pär Lydmark utannonserat att det blir en ny omgång nästa år, om Musikhjälpen fortsätter. Skådarhjälpen kommer då dessutom utökas till att pågå i nio dagar (lördag till söndag veckan efter). I början av juni återkommer dessutom Skådarhjälpen i form av Nationalcykelrallyt.

Källa och mer information: Skådarhjälpen.se

Mer att läsa