Gå till innehållet

Fågelskådare för Musikhjälpen

skadarhjalpenMellan den 9 och 15 december pågår den stora insamlingsgalan Musikhjälpen. Det är sjätte året i rad som tre programledare stängs in i en glasbur på ett torg i en svensk stad för att samla in pengar till välgörande ändamål. I år leds galan av komikern och programledaren Kodjo Akolor från “Morgonpasset i P3”, artisten, skådespelaren och programledaren Sarah Dawn Finer och P3-profilen och komikern Emma Knyckare (“Tankesmedjan i P3”, “Morgonpasset i P3”) och temat för året är “Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet“. Som vanligt direktsänds Musikhjälpen under sex dygn i P3 och på SVT Play.

Programledarna i Musikhjälpen 2013:Kodjo Akolor, Sarah Dawn Finer och Emma Knyckare. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Programledarna i Musikhjälpen 2013:
Kodjo Akolor, Sarah Dawn Finer och Emma Knyckare. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

En viktig del av Musikhjälpen är alla initiativ till egna insamlingar som görs runt om i landet. Genom åren har tittarna fått se allt från personer som skänker hela sin decemberlön, skolklasser som skänker bort sin klasskassa, kockar som jobbar gratis i en vecka för att göra och sälja mat i Musikhjälpens namn och barn som skänker bort sina besparingar.

I fjol startades en insamling för fågelskådare, men det gjordes ganska sent och även om intresset snabbt blommade upp så hann det aldrig bli så stort. I år var därför Pär Lydmark från Mölnlycke ute i god tid. Resultatet blev “Skådarhjälpen“, som är mer än enbart en insamling.

Målet är att fågelskådare runt om i landet ska rapportera in sina fågelfynd 8-14 december på Artportalen (glöm inte välja Syfte: Skådarhjälpen) och betala en krona per art som man själv ser i det egna landskapet till Musikhjälpen. Förutom en individuell tävling sker också en kollektiv nationell insats där årets effektivaste landskap (rapportområde) ska koras. Varje landskap rangordnas utifrån hur många arter som någonsin setts i landskapet i december. Så om till exempel Jämtland mellan den 8 och 14 december 2013 lyckas se varenda fågel som någonsin skådats i december i landskapet så får de 100 procent.

Dessutom arrangeras Nationalcykelrallyt på Sveriges nationaldag den 6 juni 2014 där pengarna går till något aktuellt fågelskyddsprojekt.

Skådarhjälpen är även öppen för företag att sponsra med 5, 10 eller 20 kronor per art. I december i fjol sågs det 199 arter medan december 2011 bjöd på 216 arter.

Mer information om Musikhjälpen
Mer information om Skådarhjälpen, via hashtagen #skadarhjalpen eller på Facebook-sidan

Mer att läsa