Gå till innehållet

Fågelkamera stängd efter hot från upprörda tittare

Fiskgjusebo som kameraövervakas. Foto: Virginia State Park via Flickr https://www.flickr.com/photos/vastateparksstaff/

Fiskgjusebo som kameraövervakas. Foto: Virginia State Park via Flickr 

Livesändningar från rovfågelbon har blivit allt vanligare och allt populärare. Miljontals människor följer vad som händer och skriver om det i sociala medier, ibland i upprörda ordalag. Nu har en fiskgjusekamera stängts av sedan tittarna blivit alltför upprörda.

“Tyvärr kommer inte kameran vara igång den här säsongen på grund av det allt aggressivare agerandet från vissa tittare de senaste två åren”.

Så står det när man försöker gå in på Woods Holes fiskgjusekamera i år. Den begränsade personalstyrkan, som redan hade problem med bristfälliga resurser, fick lägga alltför mycket tid på att ta hand om en liten del aggressiva tittare. Till slut fattades beslutet att lägga ned kameran.

LÄS ÄVEN: • Sälkamera i Finland lockar storpublik.

Bakgrunden är att fiskgjusehonan 2014 slutade komma med mat till sina ungar och efter ett tag attackerade hon även dem. Detta uppmärksammades live i kommentarsfälten av upprörda tittare som krävde att personalen skulle ingripa för att rädda ungarna. När samma sak hände 2015 började tittarna skicka mejl till Jeffrey Brodeur, som sköter kameran.

– Det är vidrigt att du inte räddar ungarna från den där galna häxan till förälder! skrev en person. Andra ansåg att det var Jeffrey Brodeurs ansvar att hjälpa ungarna eftersom han satt upp kameror som filmar dem.

Tittarnas aggressivitet peakade i juli 2015. En av ungarna höll då på att attackera sitt syskon. Medan Jeffrey Brodeurs telefon ringde konstant från tittare som ville att han gjorde något, knuffades den svagare ungen ut från boet av sin större släkting. Brodeur lyckades hitta den utknuffade ungen, men den var så pass skadad att den dog samma kväll. Även den andra ungen blev allt svagare och nu övergick de oroliga och upprörda telefonsamtalen till rena hoten. “Om du inte gör något för ungen så kommer vi göra något med dig…” kunde det låta i telefonen.

LÄS ÄVEN: • Trots “videobevis” – örnar är inget hot mot katter.

Jeffrey Brodeurs upplevelser är inte unika. Vid andra kameror har det blivit upprörda känslor exempelvis när en fiskgjuse jagats bort av en konkurrent, en pilgrimsfalksförälder serverar en nykläckt unge till syskonen, när vithövdade havsörnar lämnar en kattunge som byte inför miljonpublik (läs mer här) eller när ungar inte får tillräckligt med föda. Det har till och med hänt att tittare bestämt sig för att ingripa genom att under nattens mörker kasta upp mat i boet.

Stillbild från berguvkameran i Falu gruva. En förälder delar med sig av mat åt en av ungarna. Se kameran här: http://www.fotosmedjan.se/Uvkameran.html

Stillbild från berguvkameran i Falu gruva. En förälder delar med sig av mat åt en av ungarna. Se kameran här.

Flera rovfågelkameror i USA har därför varningstexter där tittarna blir upplysta om att det kan vara grymma scener och att många ungar inte kommer överleva. För tittare som följt ungarna dagligen och sett dem kämpa för överlevnaden och sakta växa i flera veckor kan det bli en chock när de plötsligt faller offer för svält, ett större syskon, en förälder eller ett påpassligt rovdjur. Som det står på en varningstext: “det här är inte en Disney-film”.

Jeffrey Brodeur bestämde sig till slut för att ingripa för att rädda en av fiskgjuse-ungarna i sitt fiskgjusebo, men valde samtidigt att inte längre fortsätta med kameran. Han var trött på att lägga så mycket tid på att svara arga tittare.

Det är dock inte alla rovfågelkameror som har aggressiva tittare. I april 2016 fick folk som följde berguvarna i Falu gruva se hur honan plötsligt fördelade en av ungarna som mat till syskonen. Kommentarerna på Facebook var dock alla i stil med “nej vad sorgligt, men det är väl naturens gång”.

Fågelbo-kameror har blivit en enorm succé och följs av miljontals människor världen över. Alla tittare känner kanske inte till naturens gång, men förhoppningsvis lär sig allt fler mer om den utan att bli alltför upprörda.

Läs mer: 
Berguvskameran i Falu gruva med tillhörande Facebook-grupp.
Facebookgrupp om kameraövervakade örnbon.
Virginiauv attackerar ruvande häger.

Källa och mer läsning: Napa Valley Register

Mer att läsa