Gå till innehållet

Fågeljakten på Malta stoppad efter “oförlåtlig” incident

Tornfalk. Foto: Erik Hansson http://www.natursidan.se/fotografer/erik-hansson/

Tornfalk. Foto: Erik Hansson 

Efter att Malta röstat ja till fortsatt vårjakt på fåglar greps nästan omedelbart en man för illegal jakt. Nu har en ny incident inträffat som ansågs så “oförlåtlig” att Maltas premiärminister bestämde sig för att stoppa hela jakten.

Under måndagen träffades en tornfalk två gånger av skott innan den blödande och skadad föll ned på en skolgård full av barn. Falken togs om hand av myndigheten för djurskydd och kan komma att överleva beskjutningen trots att det sammanlagt avfyrades fem skott mot den.

Enligt skolans lärare Diana Triganza “traumatiserades” barnen, som var i åldern 7 till 10 år, av händelsen. Ingen har hittills gripits för dådet.

– Trots att det inträffat färre olagligheter var dagens jaktincident oförlåtlig. Jag har bestämt att omedelbart avsluta säsongen, sa Maltas premiärministerJoseph Muscat.

På organisationen för ja till fågeljakt anser man att det är “löjligt” att stoppa jakten på grund av “sex olagligheter från 10 000 jägare”. De menar att det är fel att straffa 9994 laglydiga jägare för vad sex individer gjort.

Under vårjakten får Maltas jägare skjuta 11 000 turturduvor och 5000 vaktlar.

Källa: Times of Malta

Mer att läsa