Gå till innehållet

Fågelhelgen vecka 45 går till historien

Uppdaterat månd 11/11 kl 10.00: Purpurhägern verkar ha lämnat Dalarna, den svartstrupiga järnsparven har inte setts sedan igår förmiddags och rubinnäktergalen har ännu inte återfunnits. Den gråhuvade sparven på Utlängan är dock kvar. Källa: Club300:s BMS

Ursprunglig artikel: Helgen vecka 45 år 2013 kommer troligen många fågelskådare minnas väldigt länge. Sällan har en så stor mängd rariteteter hittats inom landets gränser.

Honfärgad rubinnäktergal (2008). Foto: Robert tdc via Wikimedia Commons

Honfärgad rubinnäktergal. Foto (2008): Robert tdc via Wikimedia Commons

Den tyngsta av dem alla var den efterlängtade rubinnäktergalen. En art som många fågelskådare har högt upp på önskelistan och även om en del tidigare fynd ska ha skett så har inget av dem godkänts av raritetskommittén (Rk). Den här gången bör det dock ske med tanke på att det var många som såg den.

Upptäckarna Carl Tholin, Dennis Nyström och Mikael Larsson såg en rödhake-liknande fågel springa på marken i en talldunge söder om Vändburgs nya hamn på Gotland. Det var en väldigt svårsedd individ som bara sågs någon sekund i taget under flera timmars letande, men flera skådare på plats ser tillsammans en vit strupe, markerat vitt ögonbrynsstreck och vita strupsidesstreck, vilket talar för en rubinnäktergal-hona. Hanen har klarröd strupe och skulle vara lättare att känna igen. Inga bilder har tagits av fågeln, men det duggregnade under natten och på måndag morgon den 11 november görs nya försök att fånga fågeln på bild.

Tidigare i veckan hittades en ökensångare på Gotland, purpurhägern är kvar i Dalarna, Södermanland fick sin tredje ökenstenskvätta någonsin och på lördagen slog skådare i Sydostsverige till med två riktigt tunga arter – svartstrupig järnsparv på Stenåsabadet på Öland och sedan gråhuvad sparv på ön Utlängan i Blekinge. (Bilder via länkarna.)

Bergstaigasångaren vid Stenåsabadet helgen vecka 45. Foto: Johannes Rydström

Bergstaigasångaren vid Stenåsabadet helgen vecka 45 2013. Foto: Johannes Rydström

Stenåsabadet var glödhett under vecka 45. Förutom landets fjärde svartstrupiga järnsparv sågs även en ökenstenskvätta och en bergstaigasångare på lördagen och tidigare i veckan hade det hittats åtminstone två kungsfågelsångare, en taigasångare och en brunsångare.

En timme efter larmet om den svartstrupiga järnsparven upptäckte Lars-Gunnar Lundquist en gråhuvad sparv på Utlängan. Det är landets blott andra fynd någonsin.

Sveriges fågelskådare har med andra ord tre öar att välja mellan när gryningen nu når landets östra delar – Gotland med en trolig rubinnäktergal, Öland och dess svartstrupiga järnsparv eller Utlängan i Blekinge med en gråhuvad sparv.

Källa och mer information: Club300 och Club300

Mer att läsa