Gå till innehållet

Fågeldöden i Östersjön fortsätter

Ejderhonor. Foto: Niclas Ahlberg

Ejderhonor. Foto: Niclas Ahlberg

När Skärgårdsstiftelsen nyligen gav ut sin rapport “Levande skärgårdsnatur” var det återigen dyster läsning om de musselätande fåglarna i Stockholms skärgård. På 20 år har antalet ejdrar minskat från 13 000 till 3000 bara i huvudstadens skärgård. Längre söderut, i Blekinge, kontrollerar besiktningsmannen Le Carlsson fågelbeståndet.
– Det brukade vara runt 2000 fåglar i kolonin på Norrören, nu uppskattar jag det till mellan 500 och 700. I år har jag hittat 550 döda fåglar. Det är en riktig massaker som pågår där ute, säger Le Carlsson till DN.

Han berättar vidare om flera kolonier som minskat kraftigt, mängder av döda fåglar och levande fåglar som beter sig onaturligt.

Den starkaste ledtråden till minskningen och det udda beteendet tros vara brist på den viktiga vitaminen B1, eller tiamin. Det menar flera forskare med Lennat Balk i spetsen och en ny avhandling i marin ekologi vid Stockholms universitet som vi skrivit om tidigare visar att det kan vara plankton som ligger bakom tiaminbristen. Lennart Balk menar även att denna vitaminbrist har orsakat de märkliga dödsfall av kråkfåglar som vi också skrivit om tidigare.

Källa: DN (papperstidningen)

Mer att läsa