Gå till innehållet

Fågelbrädspelet Wingspan nu på svenska

Wingspans omslag och spelplan. Foto: Erik Hansson

Ett strategiskt familjespel med stor variation som är relativt enkelt att lära sig har gjort Wingspan till ett både populärt och mångfaldigt prisbelönt brädspel med fåglar i fokus. Nu har den svenska versionen släppts och är du det minsta intresserad av brädspel bör du ge det en chans.

Den engelska utgåvan har funnits ute sedan våren 2019 och har vunnit en lång rad “årets brädspel”-utmärkelser och rankas som det bästa familjespelet någonsin på den stora brädspelssajten Boardgamegeek.com. Sedan dess har det hunnit få sin första expansion (europeiska fåglar) och snart är det dags för expansion nummer två (Oceaniens fåglar). På svenska finns hittills bara grundspelet, som innehåller nordamerikanska fåglar, men den europeiska expansionen är planerad att översättas i vår. Wingspan är roligare med expansionen och om du inte tycker språket är ett hinder så rekommenderar jag att du köper både grundspelet och de europeiska fåglarna.

För yngre spelare kan det dock vara välkommet med regler på svenska och även om det står att Wingspan är från 10 år kan nog barn som är något år yngre med lite hjälp i början förstå sig på reglerna.

Det ska dock sägas på en gång att Wingspan har en viss tröskel att komma över om du är en ovan brädspelare. I början kan det kännas överväldigande med alla regler, termer och saker att tänka på, men efter hand klarnar det. Räkna med att det tar en timme eller två för er att förstå reglerna. Väl över tröskeln framträder djupet och strategin i spelet. Det som kändes knepigt att förstå i början blir snart logiskt.

I Wingspan är det fåglar som har huvudrollen. Lite förenklat går det ut på att du ska försöka möta deras krav på livsmiljöer och mat så att du fyller din spelplan med fågelliv.

I Wingspan är fåglarna i centrum. Det går lite förenklat ut på att fylla din spelplan med fåglar. För att lyckas med det måste det finnas lämplig föda och du måste också se till att fåglarna lyckas häcka. Det finns 170 fågelarter i spelet och även om vissa är betydligt bättre än andra har de alla sina för- och nackdelar. Foto: Erik Hansson

Varje runda kan spelaren välja mellan fyra handlingar: ta upp nya fågelkort, lägga ut en fågel, samt hämta mat eller ägg. I början är det svårt att ha tillräckligt med ägg och mat för att placera ut de få fåglar du har, men senare i spelet kommer du ha större resurser. Inte minst eftersom många fåglar har specialförmågor.

Dessa förmågor är en nyckel till att lyckas i spelet. Vissa innebär att du får mer resurser, andra ger en fördel enbart när du spelar ut kortet och vissa fåglar har inga förmågor alls men är värda många poäng. Med lite smart spelande går det att få till kombinationer som ger dig stora fördelar, men det krävs en del planering, ibland flera handlingar i förväg för att lyckas.

Du startar spelet genom att dra fem fågelkort och två bonuskort. Ett av bonuskorten måste du lägga tillbaka och för varje fågelkort du slänger får du en sorts mat. Det kan vara smart att planera din start utifrån texten på ditt bonuskort och vilka fågelkort du drog. Foto: Erik Hansson

Förutom att försöka få in resurser och placera ut fåglar finns det också andra sätt att få poäng. Varje runda har en bonus som spelarna tävlar om. Det kan till exempel handla om att räkna alla fåglar som lagt ägg i gräsmarker. Den som har flest får poäng. Alla spelare har också minst ett bonuskort som i slutet av spelet, när alla poäng räknas ihop, kan ge bonuspoäng för exempelvis ett visst antal fåglar med en färg i namnet eller fåglar som äter bär.

Spelsystemet är lite rörigt i början och det uppstår lätt en känsla av att man knappt kan göra något, men det går över i takt med att du får ut fler fåglar och listar ut hur spelet fungerar. Ett tips är att ta en sak i taget. Lär dig hur varje runda fungerar i början och strunta i poängen och bonuskorten. När du väl börjar förstå grunderna i spelmekaniken kan du sätta dig in i hur du ska få mest poäng.

Den stora utmaningen, och det som gör Wingspan extra kul, är att det belönar den som planerar sina drag. Slumpfaktorer finns med som spänningsmoment, men det är genom att tänka flera rundor framåt som du har störst chans att kamma in poäng. Det går dock alldeles utmärkt att spela Wingspan utan så mycket fokus på att vinna till varje pris och det är inte ett spel som går ut på att förstöra för motspelare. Det går utmärkt att spela med målet att alla spelare ska få så höga poäng som möjligt och hjälpas åt istället för att tävla.

Wingspans största problem enligt mig är att de fem slumpmässiga fågelkort du drar när spelet börjar kan få ganska stor betydelse. Har du otur kan det bli en rejäl uppförsbacke och har du tur kan få en stor fördel tidigt i spelet.

En viktig detalj med Wingspan är att de flesta fåglar har förmågor. Dessa kan vara väldigt viktiga för framgång i spelet och kan skapa framgångsrika kombinationer. Av de här tre fåglarna har två förmågor. Blåvingad skogssångare har ingen förmåga, men är å andra sidan värd 8 poäng. Foto: Erik Hansson

Förutom denna detalj är Wingspan ett både smart och varierat spel med ett visst strategiskt djup och spännande slumpmässiga faktorer. Grundpaketet kommer med hela 170 olika fågelarter, det finns många olika slumpmässiga mål och bonusar som gör att varje match skiljer sig en hel del åt.

Det riktigt fina med Wingspan är att det tilltalar en bred målgrupp. Att jag, en fågel- och brädspelsnörd, skulle tycka om det är kanske inte så oväntat, men även ovana spelare uppskattar det. Det är glädjande att tänka på att det sitter mängder av brädspelsfans runt om i världen och lär sig fågelnamn, vad arterna äter, i vilka miljöer de lever och annan fakta som kommer på köpet när man spelar Wingspan.

Fakta:
• All text är på svenska
• 1-5 spelare
• 40-90 minuters speltid
• Pris: Ungefär 600 kr
• Från 10 år enligt förpackningen, men yngre kan spela det med lätt anpassning

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Källa: youtu.be

Mer att läsa