Gå till innehållet

Fågelberg blir direktsänd “slow tv” med premiär i juni

Lunnefågel med näbben full av mat. Foto: Johan Siggesson

Lunnefågel med näbben full av mat. Foto: Johan Siggesson

Norges satsningar på långsamma tv-sändningar fortsätter. Efter succén med en 136 timmar lång kryssning längs den så kallade Hurtigrutten och fågelbaren “Piip show” är det nu dags för sändningar från fågelön Hornöya. De har premiär på NRK den 10 juni 2016 och kommer sätta fokus på Norges minskande bestånd av havsfåglar.

– Detta gör vi för att sätta fokus på vad som händer med våra havsfåglar. De flesta har drabbats av kraftig tillbakagång. Vi vill hoppas kunna förklara vad som sker och varför och skapa intresse för havsfåglarnas situation, säger projektledaren Nils Sæbø.

Programmet kommer ha premiär den 10 juni 2016 på NRK.no och sänds i fem veckor via 15 fjärrstyrda kameror uppsatta på fågelberget vid Hornöya.

Det kan låta olämpligt att sätta upp filmkameror på en ö med 70 000 häckande fåglar, varav många populationer dessutom minskar kraftigt, men enligt Nils Arne Sæbø, projektledare på naturredaktionen i Bergen, är fåglarna på ön vana vid folk och dessutom sätts kamerorna upp utanför häckningstiden för att minimera störningarna.

Läs mer:

Även i Norge kraschar lunnefågelpopulationen.
Våra artiklar om “slow tv”.

Källa: NRK

Mer att läsa